Zioła zdobią i leczą
Rośliny rosnące na działkach lub w ogródkach przydomowych są bardzo różnorodne,
ale aksamitki, nagietki, czy nasturcja z powodu swoich wesołych kolorów, to
prawie powszechny element rabatek. Jednak nie tylko ze względów ozdobnych warto
je mieć w swoim ogrodzie. Ich właściwości lecznicze i zastosowanie w potrawach,
może sprawić, że zyskają one jeszcze większe uznanie.
Aksamitki na talerzu
Osoby, które
uprawiają aksamitki wiedzą, że są to rośliny nie tylko dekoracyjne, aksamitkę
wzniosłą (Tagetes erecta) i aksamitkę rozpierzchłą (T. patula) wykorzystuje się
do niszczenia nicieni. Są również przyprawami. Świeże lub suszone liście dwóch
już wymienionych aksamitek o balsamiczno-cytrynowo-gorzkim, intensywnym smaku i
aksamitki cienkolistnej (T. tenuifolia) o cytrynowym smaku lub Tagetes
tenuifolio var.
pumila o aromacie pomarańczowym, w małych ilościach (aby nie
zdominować smaku przyrządzanej potrawy), można dodawać do tłustych mięs, zup,
sosów, past rybnych.
Fiołek leczy i upiększa
Fiołek wonny
(Viola odorata) kojarzy się przede wszystkim z wiosną i cudownym zapachem, ale
jest on również rośliną leczniczą. Ma takie same właściwości jak fiołek polny
czy trójbarwny chociaż częściej wykorzystywany jest w przemyśle kosmetycznym i
perfumeryjnym niż w medycynie. jego ziele jest surowcem oczyszczającym krew i
odtruwającym, wykorzystywanym w leczeniu schorzeń metabolicznych jak różnego
rodzaju dermatozy oraz choroby reumatyczne. Jego kwiaty kandyzowane w cukrze
mogą być dekoracyjnym i smakowitym elementem tortów.
Nasturcja dobra na katar
Bardzo dobrze znaną rośliną
jest również nasturcja większa (Tropaeolum majus) sprowadzona z Ameryki
Południowej do Europy. W wielu krajach Starego Kontynentu zaleca się stosowanie
jej przetworów w schorzeniach dróg oddechowych, a olejek do wcierań w lekkich
bólach mięśniowych. W Polsce nasturcja jest używana tylko w lecznictwie ludowym
i homeopatii jako środek dezynfekujący i pobudzający apetyt oraz hamujący
kaszel. Napary stosowane są w formie płukanek w stanach zapalnych gardła i
migdałków oraz do przemywania ran i ropni. Świeże, młode liście przypominają w
smaku rzodkiewkę i mogą być jednym z surowców sałatki jarzynowej. Niedojrzałe
owoce lub pąki kwiatowe można marynować w occie jako namiastkę kaparów.
Nagietek w kuchni i w apteczce
Nagietka lekarskiego
(Colendula officinalis) też nie trzeba nikomu przedstawiać. W medycynie
oficjalnej jego surowcem są kwiaty języczkowate lub całe koszyczki barwy
intensywnie pomarańczowej. Przetwory z nagietka zaleca się przy nieżycie i
owrzodzeniach żołądka i jelita grubego oraz w niedomaganiach wątroby. Może być
lekiem pomocniczym w nieoperacyjnych postaciach raka żołądka, stanach
przednowotworowych przewodu pokarmowego. Są również skutecznym środkiem w
przypadku bolesnych zaburzeń miesiączkowania. Oczywiście należy pamiętać o tym,
że nie we wszystkich wymienionych tu chorobach można stosować samemu przetwory z
tego surowca. Najlepiej więc będzie przed ich użyciem, zasięgnąć porady lekarza.
Zmielone, pomarańczowe kwiaty języczkowate można dodawać do lodów, napojów,
serów, masła, potraw z ryżu, likierów i niektórych zup. Do zabarwienia ciast
należy gotować je w mleku, ponieważ ich barwnik dobrze rozpuszcza się w
tłuszczach.
Konwalia
Przetwory z konwalii majowej (Convallaria
majalis) są zalecane osobom z nadwrażliwością na inne preparaty nasercowe,
cierpiącym na uszkodzenie mięśnia sercowego pod wpływem toksyn bakteryjnych, a
także dla osób w wieku podeszłym z dolegliwościami serca starczego. Stosowane są
one również w niewydolności serca z mniej lub więcej zaznaczonym częstoskurczem,
a także przy zakłóceniach jego czynności wynikających z niewłaściwego
przewodnictwa impulsów nerwowych. Konwalia jest rośliną trującą. Preparaty z
niej należy stosować pod ścisłą kontrolą lekarza, ponieważ przedawkowanie leku
może doprowadzić do zatrucia. Nie należy wytwarzać przetworów domowych z ziela
konwalii, gdyż są nietrwałe i niepewne w działaniu. Skład surowca może różnić
się znacznie w zależności od pochodzenia roślin, a toksyczność glikozydów
kardenolidowych jest bardzo wysoka.
Barwinek
Barwinek pospolity (Vinca minor) jest
również znaną roślina. W fitoterapii otrzymane preparaty z jego ziela podaje się
pod nadzorem lekarza, w leczeniu nadciśnienia tętniczego, w nerwicach
wegetatywnych, zastojach żylnych i zarostowym zapaleniu żył. Zaleca się je
również w migrenie, zawrotach głowy z niedotlenieniem mózgu i w łagodnych
postaciach choroby wieńcowej. Właściwości terapeutyczne barwinka znane były od
dawna. Dioskurides (I w. n.e.) i Galen (II w. n.e.) zalecali jego ziele przeciw
biegunce, bólom zębów i ukąszeniom węży. W Małopolsce, na Wołyniu i Podlasiu
leczono nim gościec. Gatunków, które są dekoracyjne i lecznicze jest bardzo
dużo. Należałoby tu opisać również bergenię grubolistną, jeżówkę purpurową i
wąskolistną, pierwiosnek wiosenny i wyniosły, rojnik murowy, rozchodnik ostry i
ościsty ubiorek gorzki, zimowit jesienny i wiele, wiele innych. Wykorzystywane
są one nie tylko w medycynie oficjalnej, ale również w medycynie ludowej i
niekonwencjonalnej, co do której nie wszyscy się jeszcze przekonani.
mgr Hanna Mączyńska, Ogród Botaniczny CZRB PAN w Powsinie,
„Działkowiec”