Musisz o
tym wiedzieć:
Pora cięć Zimą drzewa liściaste odpoczywają. Soki nie krążą
w tkankach. Drzewa zwyczajnie śpią. Jest to najlepsza pora na cięcia. O tej
porze roku stare i młode drzewa znoszą ten zabieg lepiej niż jesienią, kiedy
jeszcze nie zasnęły i na przedwiośniu, gdy już budzą się do życia. Większe
rany po cięciu pokrywamy maścią ogrodniczą – Funabenem. W dni dość mroźne cięć
nie przeprowadzamy. Narzędzia do cięcia powinny być nie tylko sprawne, ale i
czyste oraz naostrzone co zapewnia gładszą powierzchnię
cięć.
Uwaga, strąkowiec Działki mamy wprawdzie
nieduże, ale czasem zbiór fasoli jest taki, że starcza nam jej aż do wiosny.
Otóż nie wolno zbyt długo przetrzymywać nasion fasoli w ciepłym pomieszczeniu,
bowiem wcześniej czy później skończy się to wystąpieniem strąkowca. Jeśli
tylko zauważymy na nasionach okrągłe, małe otworki, to należy co rychlej
przejrzeć całość zapasu, zaatakowane ziarna odrzucić, a resztę przenieść do
chłodnego miejsca z temperaturą nie przekraczającą 10 stopni
C.
Seler po cebuli Seler naciowy powinno się uprawiać
w pierwszym roku po oborniku, a seler korzeniowy w drugim roku po nawożeniu
organicznym. Roślina ta wymaga bardzo dobrych gleb. Najlepszym przedplonem
selera są rośliny cebulowe, strączkowe i kapustne. Niezależnie jaki rodzaj
selera wybierzemy do uprawy, zacząć musimy od rozsady. Jeśli mamy czas sami
możemy zająć się w końcu stycznia produkcją sadzonek. Do tego celu potrzebna nam
będzie jedna lub kilka skrzynek, które ustawiamy w miejscu nasłonecznionym i
wysiewamy nasiona. W czasie, kiedy siewki mają już po 2 – 3 listki
przeprowadzamy pikowanie.
Sięgnij po zioła Zima nie
tylko maluje nasz krajobraz na biało, ale także przynosi choroby, które dzięki
naszej działce leczymy taniej. Z przeziębieniem występuje także kaszel, który
możemy łagodzić specyfikami przyrządzonymi z takich surowców jak korzeń
prawoślazu, kwiaty i liście ślazu dzikiego, porost islandzki czy kwiat
dziewanny. Na kaszel dobry jest sok z cebuli z dodatkiem cukru, syrop z buraków
czerwonych zmieszany z miodem, a niekiedy też z sokiem cytrynowym. Dość
często na katar stosujemy także inhalacje z naparów ziół takich jak szałwia
lekarska, rumianek, tymianek czy liście eukaliptusa. Katar u dzieci łagodzi maść
majerankowa, którą przyrządza się następująco: utrzeć majeranek równej wagowo
ilości ze świeżym masłem, pozostawić na 12 godzin, następnie przetopić na małym
ogniu, odcisnąć przez gazę i smarować tym skrzydełka nosa.
Już
pora Za oknami jeszcze śnieg, a my już myślimy o wiosennym siewie i
sadzeniu warzyw. Warto już teraz zastanowić się co gdzie uprawiać, biorąc pod
uwagę zmianę gatunków roślin uprawianych na tych samych grządkach, czyli krótko
mówiąc z zachowaniem zmianowania. Powinniśmy pamiętać, aby po roślinach
porażonych chorobami zaatakowanych przez szkodniki uprawiane były rośliny
odporne na te choroby, a w miejscu gdzie w ubiegłym sezonie rosły rośliny o
płytkim systemie korzeniowym uprawiać rośliny z systemem
głębokim.
Najpierw parapet Kupujemy nasiona i zaczynamy sianie. Na
razie w domu na parapecie okiennym. Na wiosnę młode roślinki przesadzimy na
grządki w ogrodzie. Na nasłonecznionym parapecie możemy już zacząć przygotowania
do produkcji rozsady begonii wiecznie kwitnącej i bulwiastej. Nasiona
wysiewamy do płaskich pojemników wypełnionych odkażonym i rozdrobnionym
podłożem, którym może być np. przesiany przez sito torf lub ziemia liściowa.
Pojemnik owijamy folia lub przykrywamy szybą dla utrzymania wysokiej
wilgotności. Po 4 tygodniach można już przystępować do pikowania. Siewki
umieszczamy pojedynczo w odstępie 2 cm jedna od
drugiej.
Mieszańce azjatyckie Mieszańce azjatyckie to
największa grupa lilii ogrodowych występująca we wszystkich niemal znanych nam
kolorach, możliwa do uprawy w polskich warunkach klimatycznych, ponieważ jest
odporna nawet na silne mrozy. Niektóre odmiany uprawiane w naszych ogrodach
rozwijają się już w połowie maja, a późniejsze nawet po 20 lipca. Nasze lilie
kwitną długo i obficie, mając często do 50 kwiatów. Występujące w Polsce
mieszańce rosną na podłożu lekko kwaśnym, przepuszczalnym i żyznym, choć dość
dobrze znoszą także gorsze gleby. Lilie sadzimy w rozstawie 30x50 cm.
Rozmnażanie następuje z podziemnych cebul pędowych.
Ciąć,
ciąć Zima to dobra pora roku na cięcie drzew owocowych poszerzenie
wiedzy o potrzebie i skutkach tej operacji w ogrodzie. Cięcie drzew owocowych,
owocowych także krzewów owocowych i ozdobnych obejmuje czynności, które nadają
krzewom pożądane formy i umożliwiają zawiązywanie owoców. Zacząć należy od
posadzenia drzewka. Cięcie przy sadzeniu ma zapewnić przyjęcie się drzewka na
nowym miejscu. Przy wykopywaniu w szkółce korzenie mogły ulec złamaniu lub
skaleczeniu. Należy więc usunąć korzenie zranione, zaschnięte i odświeżyć
powierzchnię cięć oraz skrócić korzenie zbyt długie, zachowując jednak jak
najwięcej korzonków z włośnikami. Powierzchnia cięcia powinna być
skośna.
Cięcia formujące Można oczywiście kupić w
szkółce drzewko już uformowane, ale też można zacząć wszystko od początku, czyli
od jednorocznego okulanta i dzięki naszej pracy uformować drzewkom korony prawie
naturalne, wysokopienne, półpienne i niskopienne, nadając im formy regulowane –
wrzecion, stożków, pucharów itp. Cięcie formujące niejako buduje drzewo w
taki sposób, aby zapewnić mu dobry dopływ soków do wszystkich jego części w celu
uzyskania mocnego i prostego pnia. Zabieg zwany cięciem formującym pozwala
optymalnie rozmieścić konary i gałęzie, na których wyrosną gałązki owocujące.
Konarom można nadać pożądany kierunek przywiązując do palików do chwili
otrzymania oczekiwanego kształtu i formy drzewa. Taki proces może trwać dość
długo ale cierpliwość się opłaci.
Cięcia
odnawiające Cięcia formujące, które przeprowadzamy zimą, ale nie w
czasie zbyt silnych mrozów należy uzupełnić zabiegami letnimi sprowadzającymi
się do usuwania młodych zbędnych pędów. Drzewa owocowe nie poddawane cięciom
przybierają formy dzikie, zbytnio zagęszczone, utrudniające owocowanie. Korony
są zbite, zanadto zwarte, nieprzepuszczające światła i powietrza. Owoce bywają
małe, niekształtne, niskiej jakości. Brak cięć utrwala także przemienność
owocowania. Środek korony ogołaca się, a znajdujące się tam gałązki zamierają, a
całe drzewo powoli marnieje.
Cięcia
odmładzające Cięcia prześwietlające nie tylko polegają na usuwaniu
nadmiaru gałęzi, ale również na poprawianiu ich kondycji, gdyż równocześnie
rozjaśnianiem korony usuwamy gałęzie stare, chore i zmęczone wieloletnim
owocowaniem. Zastępujemy je nowymi, którym dajemy miejsce usuwając
stare. Stare drzewa zaniedbywane przez lata lub uszkodzone przez wiatry,
mrozy czy choroby można poddawać zabiegom odmładzającym poprzez cięcia
odmładzające. Starszym drzewom można nadać młodszą formę i nowe zdolności
produkcyjne poprzez cięcia odmładzające, polegające na radykalnym usuwaniu
konarów, a nawet ścięcie drzewa na wysokości 10 – 15 cm nad ziemią.
|