Musisz o tym wiedzieć:

Pora cięć
Zimą drzewa liściaste odpoczywają. Soki nie krążą w tkankach. Drzewa zwyczajnie śpią. Jest to najlepsza pora na cięcia. O tej porze roku stare i młode drzewa znoszą ten zabieg lepiej niż jesienią, kiedy jeszcze nie zasnęły i na przedwiośniu, gdy już budzą się do życia.
Większe rany po cięciu pokrywamy maścią ogrodniczą – Funabenem. W dni dość mroźne cięć nie przeprowadzamy.
Narzędzia do cięcia powinny być nie tylko sprawne, ale i czyste oraz naostrzone co zapewnia gładszą powierzchnię cięć.

Uwaga, strąkowiec
Działki mamy wprawdzie nieduże, ale czasem zbiór fasoli jest taki, że starcza nam jej aż do wiosny. Otóż nie wolno zbyt długo przetrzymywać nasion fasoli w ciepłym pomieszczeniu, bowiem wcześniej czy później skończy się to wystąpieniem strąkowca.
Jeśli tylko zauważymy na nasionach okrągłe, małe otworki, to należy co rychlej przejrzeć całość zapasu, zaatakowane ziarna odrzucić, a resztę przenieść do chłodnego miejsca z temperaturą nie przekraczającą 10 stopni C.

Seler po cebuli
Seler naciowy powinno się uprawiać w pierwszym roku po oborniku, a seler korzeniowy w drugim roku po nawożeniu organicznym. Roślina ta wymaga bardzo dobrych gleb. Najlepszym przedplonem selera są rośliny cebulowe, strączkowe i kapustne. Niezależnie jaki rodzaj selera wybierzemy do uprawy, zacząć musimy od rozsady. Jeśli mamy czas sami możemy zająć się w końcu stycznia produkcją sadzonek. Do tego celu potrzebna nam będzie jedna lub kilka skrzynek, które ustawiamy w miejscu nasłonecznionym i wysiewamy nasiona. W czasie, kiedy siewki mają już po 2 – 3 listki przeprowadzamy pikowanie. 

Sięgnij po zioła
Zima nie tylko maluje nasz krajobraz na biało, ale także przynosi choroby, które dzięki naszej działce leczymy taniej. Z przeziębieniem występuje także kaszel, który możemy łagodzić specyfikami przyrządzonymi z takich surowców jak korzeń prawoślazu, kwiaty i liście ślazu dzikiego, porost islandzki czy kwiat dziewanny. Na kaszel dobry jest sok z cebuli z dodatkiem cukru, syrop z buraków czerwonych zmieszany z miodem, a niekiedy też z sokiem cytrynowym.
Dość często na katar stosujemy także inhalacje z naparów ziół takich jak szałwia lekarska, rumianek, tymianek czy liście eukaliptusa. Katar u dzieci łagodzi maść majerankowa, którą przyrządza się następująco: utrzeć majeranek równej wagowo ilości ze świeżym masłem, pozostawić na 12 godzin, następnie przetopić na małym ogniu, odcisnąć przez gazę i smarować tym skrzydełka nosa.

Już pora
Za oknami jeszcze śnieg, a my już myślimy o wiosennym siewie i sadzeniu warzyw. Warto już teraz zastanowić się co gdzie uprawiać, biorąc pod uwagę zmianę gatunków roślin uprawianych na tych samych grządkach, czyli krótko mówiąc z zachowaniem zmianowania.
Powinniśmy pamiętać, aby po roślinach porażonych chorobami zaatakowanych przez szkodniki uprawiane były rośliny odporne na te choroby, a w miejscu gdzie w ubiegłym sezonie rosły rośliny o płytkim systemie korzeniowym uprawiać rośliny z systemem głębokim.

Najpierw parapet
Kupujemy nasiona i zaczynamy sianie. Na razie w domu na parapecie okiennym. Na wiosnę młode roślinki przesadzimy na grządki w ogrodzie. Na nasłonecznionym parapecie możemy już zacząć przygotowania do produkcji rozsady begonii wiecznie kwitnącej i bulwiastej.
Nasiona wysiewamy do płaskich pojemników wypełnionych odkażonym i rozdrobnionym podłożem, którym może być np. przesiany przez sito torf lub ziemia liściowa. Pojemnik owijamy folia lub przykrywamy szybą dla utrzymania wysokiej wilgotności.
Po 4 tygodniach można już przystępować do pikowania. Siewki umieszczamy pojedynczo w odstępie 2 cm jedna od drugiej.

Mieszańce azjatyckie
Mieszańce azjatyckie to największa grupa lilii ogrodowych występująca we wszystkich niemal znanych nam kolorach, możliwa do uprawy w polskich warunkach klimatycznych, ponieważ jest odporna nawet na silne mrozy.
Niektóre odmiany uprawiane w naszych ogrodach rozwijają się już w połowie maja, a późniejsze nawet po 20 lipca. Nasze lilie kwitną długo i obficie, mając często do 50 kwiatów.
Występujące w Polsce mieszańce rosną na podłożu lekko kwaśnym, przepuszczalnym i żyznym, choć dość dobrze znoszą także gorsze gleby.
Lilie sadzimy w rozstawie 30x50 cm. Rozmnażanie następuje z podziemnych cebul pędowych.

Ciąć, ciąć
Zima to dobra pora roku na cięcie drzew owocowych poszerzenie wiedzy o potrzebie i skutkach tej operacji w ogrodzie. Cięcie drzew owocowych, owocowych także krzewów owocowych i ozdobnych obejmuje czynności, które nadają krzewom pożądane formy i umożliwiają zawiązywanie owoców.
Zacząć należy od posadzenia drzewka. Cięcie przy sadzeniu ma zapewnić przyjęcie się drzewka na nowym miejscu. Przy wykopywaniu w szkółce korzenie mogły ulec złamaniu lub skaleczeniu. Należy więc usunąć korzenie zranione, zaschnięte i odświeżyć powierzchnię cięć oraz skrócić korzenie zbyt długie, zachowując jednak jak najwięcej korzonków z włośnikami. Powierzchnia cięcia powinna być skośna.

Cięcia formujące
Można oczywiście kupić w szkółce drzewko już uformowane, ale też można zacząć wszystko od początku, czyli od jednorocznego okulanta i dzięki naszej pracy uformować drzewkom korony prawie naturalne, wysokopienne, półpienne i niskopienne, nadając im formy regulowane – wrzecion, stożków, pucharów itp.
Cięcie formujące niejako buduje drzewo w taki sposób, aby zapewnić mu dobry dopływ soków do wszystkich jego części w celu uzyskania mocnego i prostego pnia. Zabieg zwany cięciem formującym pozwala optymalnie rozmieścić konary i gałęzie, na których wyrosną gałązki owocujące. Konarom można nadać pożądany kierunek przywiązując do palików do chwili otrzymania oczekiwanego kształtu i formy drzewa. Taki proces może trwać dość długo ale cierpliwość się opłaci.

Cięcia odnawiające
Cięcia formujące, które przeprowadzamy zimą, ale nie w czasie zbyt silnych mrozów należy uzupełnić zabiegami letnimi sprowadzającymi się do usuwania młodych zbędnych pędów.
Drzewa owocowe nie poddawane cięciom przybierają formy dzikie, zbytnio zagęszczone, utrudniające owocowanie. Korony są zbite, zanadto zwarte, nieprzepuszczające światła i powietrza. Owoce bywają małe, niekształtne, niskiej jakości. Brak cięć utrwala także przemienność owocowania. Środek korony ogołaca się, a znajdujące się tam gałązki zamierają, a całe drzewo powoli marnieje.

Cięcia odmładzające
Cięcia prześwietlające nie tylko polegają na usuwaniu nadmiaru gałęzi, ale również na poprawianiu ich kondycji, gdyż równocześnie rozjaśnianiem korony usuwamy gałęzie stare, chore i zmęczone wieloletnim owocowaniem. Zastępujemy je nowymi, którym dajemy miejsce usuwając stare.
Stare drzewa zaniedbywane przez lata lub uszkodzone przez wiatry, mrozy czy choroby można poddawać zabiegom odmładzającym poprzez cięcia odmładzające.
Starszym drzewom można nadać młodszą formę i nowe zdolności produkcyjne poprzez cięcia odmładzające, polegające na radykalnym usuwaniu konarów, a nawet ścięcie drzewa na wysokości 10 – 15 cm nad ziemią.