Prace do wykonania w miesiącu sierpniu
Rośliny ozdobne
Na początku miesiąca
W sierpniu rozpoczynamy przesadzanie z rozsadnika roślin
dwuletnich. Dzwonki ogrodowe i goździki brodate sadzi się od razu na rabaty.
Dzwonki w rozstawie 30 x 30 cm, a goździki 25 x 25 cm. Bratki i niezapominajki
znoszą dobrze przesadzanie nawet w czasie kwitnienia, można je więc posadzić na
zagonkach zapasowych, a później wiosną uzupełnić nimi rabaty. Bratki i
niezapominajki sadzi się rozstawie 20 x 20 cm.
Dużo czasu trzeba poświęcić
pielęgnacji złocieni. Nawożenie ich kontynuuje się do połowy sierpnia.
Systematycznie usuwa się pędy boczne i odziomkowe. Przegląda się rośliny czy nie
są porażone przez mączniaka i zaatakowane przez szkodniki takie jak gąsienice
motyli, zmienniki.
W połowie miesiąca
Przygotowujemy glebę pod sadzenie roślin cebulowych. Usuwamy
chwasty, a przede wszystkim perz. Jeśli odczyn gleby jest kwaśny, to rozsiewamy
wapno nawozowe lub budowlane hydratyzowane w ilości 1- 2 kg na 10 m. Właściwe pH
dla tulipanów powinno wynosić 6,5-7,5. Na 2-3 tygodnie przed sadzeniem
rozsiewamy superfosfat w ilości 5-8 dag na 1 m i podłoże przekopujemy dość
głęboko. Narcyzy wymagają podłoża nieco kwaśniejszego. Przed sadzeniem ich
dajemy superfosfat w ilości 7 dag na 1 m.
W sierpniu przesadza się lilie,
wtedy przechodzą okres spoczynku. Cebule sadzi się zaraz po wykopaniu, ponieważ
szybko wysychają. Ponad cebulą powinna być 10-centymetrowa warstwa ziemi.
To
także czas rozsadzania szafirków, które mogą rosnąć na jednym miejscu co
najmniej 4 lata. Cebulki szafirków nie mają silnej łuski okrywającej i dlatego
powinno się je sadzić zaraz po wykopaniu. Sadzi się je w rządkach co 10 cm na
głębokości 6-8 cm.
Kosaćce bródkowe dzieli się i przesadza w 2-3 tygodnie po
przekwitnięciu. Kłącza 3-letnie tnie się w miejscu najwęższym ostrym nożem.
Liście skraca się do 15 cm. Kłącza sadzi się płytko pod powierzchnią ziemi.
Przez cały miesiąc
Przy sprzyjającej pogodzie można dzielić i przesadzać wiosenne
niskie byliny kobiercowe, a także przymiotno ogrodowe i liliowce.
Przymiotno
po przekwitnięciu ścina się nisko przy ziemi, pozostawiając rozetę liściową. Po
około 2 tygodniach można dzielić rozety i przesadzać.
W tym czasie
rozmnażamy byliny z sadzonek. Na zeszłorocznych pędach, które wiosną wydały na
szczycie kwiaty, wyrastają przy ziemi pędy boczne. Sadzonki przygotowuje się
odrywając pędy z piętką, czyli z kawałkiem pędu zeszłorocznego. W ten prosty
sposób można rozmnażać barwinek pospolity, płomyk szydlasty, ubiorek wiecznie
zielony. Sadzonki umieszcza się w skrzynkach wypełnionych podłożem składającym
się z piasku i torfu lub kory i torfu w stosunku 1:1. Warunkiem powodzenia w
rozmnażaniu z sadzonek w okresie letnim jest umiejętność utrzymania podłoża w
stałej wilgotności, w którym umieściliśmy sadzonki. W tym celu skrzynki warto
przykryć włókniną lub folią i zacienić, aby słońce nie świeciło bezpośrednio na
nie.
To odpowiedni miesiąc na rozmnażanie piwonii przez podział karp. Do
podziału wybieramy rośliny pięcio-, sześcioletnie. Wykopuje się je bardzo
ostrożnie, tak aby nie uszkodzić grubych kruchych korzeni. Karpę dzieli się
ostry nożem na kilka części w ten sposób, aby powierzchnie cięcia były jak
najmniejsze. Każda nowa część powinna mieć przynajmniej 3-5 zdrowych silnych
pąków wzrostowych. Posadzone rośliny należy obficie podlać i pilnować, aby
podłoże było wilgotne aż do późnej jesieni.
Dalie są o tej porze w pełni
kwitnienia. Im również w tym okresie trzeba dostarczać regularnie wody i
składników mineralnych.
Wieloskładnikową mieszanką nawozimy je w ilości 3
dag na 1 metr kwadratowy.
Sadownictwo
Na początku miesiąca
Zbieramy najpóźniejsze odmiany wiśni, a także śliwki,
brzoskwinie, późne morele, wczesne odmiany jabłoni i gruszy. Owoców tych będzie
znacznie mniej, gdyż wiosenne mrozy, które wystąpiły w wielu rejonach na
przełomie kwietnia i maja uszkodziły znaczny procent kwiatów i zawiązków.
Dlatego też należy starannie zebrać, to co pozostało. Jeśli nie zjemy wszystkich
owoców na świeżo, to warto je przetworzyć domowym sposobem (zawekować, ususzyć).
Zimą będą one bardziej wartościowe od świeżych owoców, pochodzących z importu.
Nie należy opóźniać zbioru, gdyż owoce przejrzałe tracą wartość odżywczą. Owoce
wczesnych odmian śliwy i jabłoni bardzo łatwo osypują się, jabłka stają się
mączyste i niesmaczne, a przejrzałe gruszki - miękną.
Przez cały miesiąc
Sierpień to najlepszy miesiąc na przeprowadzenie cięcia drzew
pestkowych. Prace te należy przeprowadzać w bezdeszczowy, słoneczny dzień.
Większe zranienia, które powstają po cięciu drzew należy zasmarować. W sierpniu
należy ciąć zwłaszcza czereśnie i wiśnie. Drzewa tych gatunków są dość podatne
na raka bakteryjnego, toteż ich cięcie w okresie zimowo-wiosennym nie jest
polecane. Jest to okres sprzyjający rozwojowi patogenicznych bakterii. Bardzo
silnego cięcia wymagają zwłaszcza stare wiśnie, tych odmian, które owocują na
jednorocznych pędach, tak jak np. 'Łutówka'. U starych i mocno zagęszczonych
drzew tej odmiany owoce zawiązują się tylko w peryferyjnych częściach korony i
pogarsza się ich jakość. Dlatego w sierpniu takie drzewa należy bardzo odważnie
przyciąć, usuwając znaczną część grubych gałęzi z pozostawieniem
kilkunastocentymetrowych czopów. W roku następnym z tych czopów wybiją liczne,
soczyste pędy rodzące w obfitości dobre jakościowo owoce. Cięcie rozpoczynamy od
tych drzew, z których owoce już zostały zebrane.
Warto przejrzeć także
korony innych gatunków drzew oraz krzewy owocowe, wycinając z nich gałęzie lub
pędy chore i nadłamane.
Przy okazji należy także usunąć wiszące w koronie
mumie po zaschniętych, chorych owocach, aby nie były one zagrożeniem dla drzew w
roku następnym.
Należy także monitorować zachwaszczenie. Wprawdzie o tej
porze roku można już dopuścić do rozwoju chwastów, ale nie wolno doprowadzić,
aby wydały nasiona.
Warzywnictwo
Na początku miesiąca
Wysiewamy nasiona rzodkiewki (odmian letnich), szpinaku na
zbiór jesienny, kopru na zbiór pęczkowy. Możemy wysiać jeszcze sałatę masłową,
rzodkiew, rzepę, kapustę pekińską.
Wysadzamy rozsadę fenkułu, kalarepy,
endywii, sałaty kruchej i masłowej.
W sierpniu zbieramy coraz więcej warzyw.
Na zwolnionych przez nie zagonach, a nie przeznaczonych już w tym roku pod
uprawę warzyw, warto wysiać rośliny międzyplonowe, których biomasę przyoramy
późną jesienią jako zielony nawóz. Warte polecenia są takie gatunki jak: wyka
siewna, wyka kosmata, bobik, łubin żółty, łubin wąskolistny, seradela, żyto,
facelia, słonecznik. Wysiewamy je najpóźniej do połowy sierpnia. Nawozy zielone
powinny być stałym elementem podnoszenia żyzności gleby.
W połowie miesiąca
Wysiewamy nasiona rzodkiewki i szpinaku na zbiór jesienny.
W połowie sierpnia do zbioru nadają się już pierwsze kolby kukurydzy
cukrowej. Zbieramy je, gdy ziarniaki są w fazie dojrzałości mlecznej - są
wyrośnięte, ale jednocześnie miękkie i soczyste, wypełnione mlecznym sokiem.
Oznaką dojrzałości jest także zmiana zabarwienia szczytowych "nitek" na kolbach,
zasychając zmieniają one barwę z zielonej na ciemnobrązową.
Pielęgnujemy
dynie. Jeżeli na roślinach jest zbyt wiele pędów nie mających owoców, powinno
się je wyciąć. Przycinamy także pędy owocujące, za drugim liściem, za ostatnim
owocem. Zabieg ten przyspiesza dorastanie i dojrzewanie owoców.
Pod koniec miesiąca
Pod koniec sierpnia załamuje się i zasycha szczypior cebuli
uprawianej z rozsady, przystępujemy więc do jej zbioru. Zebraną trzeba dosuszyć,
podczas słonecznych dni na zagonach, w czasie pogody deszczowej pod dachem, ale
w miejscu przewiewnym.
Zbiera się już melony. Ich dojrzałość poznajemy po
zmianie zabarwienia skórki i intensywnym aromacie. Owoce łatwo oddzielają się od
szypułek, a wierzchołek owocu lekko ugina się przy naciśnięciu.
Rozpoczynają plonowanie ogórki z siewu czerwcowego.
Przez cały miesiąc
Stopniowo w miarę dorastania zbieramy strąki fasolki
szparagowej. Zbieramy ogórki z siewu majowego. Owoce najlepiej zrywać rano lub
wieczorem.
Wysiewamy nasiona roszponki. Jest to bardzo wartościowe warzywo
liściowe, które dobrze zimuje w gruncie. Nasiona siejemy w rzędy co 15-20 cm, w
ilości ok. 1 g na 1 m2 powierzchni.
Odchwaszczamy systematycznie zagony i
dbamy o właściwą wilgotność gleby.
Pielęgnujemy odmiany wysokie pomidorów,
ogławiamy je (ucinamy wierzchołki pędów nad drugim rozwiniętym liściem, nad
najwyższym gronem), usuwamy pędy boczne wyrastające z kątów liści oraz żółknące
i porażone liście, podwiązujemy pędy produkcyjne.
Wykonujemy ostatnie
nawożenie pogłówne warzyw późnych. Zasilamy także rabarbar oraz, jeśli nie
zrobiliśmy tego wcześniej, karpy szparagów po zbiorach (do 15 VIII).
Usuwamy
pędy kwiatostanowe cebuli siedmiolatki, szczypiorku, rabarbaru i szczawiu.
Ochrona
Na początku miesiąca
Druga połowa lipca i początek sierpnia to okres lotu i
składania jaj przez drugie pokolenie połyśnicy marchwianki - najgroźniejszego
szkodnika marchwi. Ta niewielka muchówka szczególnie lubi miejsca zaciszne i
zacienione, z urozmaiconą roślinnością, na której kwiatach żeruje, aby potem
złożyć trudne do zauważenia jaja w pobliżu roślin marchwi. Larwy połyśnicy
rozwijają się przez cały sierpień żerując na bocznych - drobnych korzeniach
marchwi, nie wyrządzając szkód, a dopiero we wrześniu i w październiku wgryzają
się do głównego korzenia powodując w późniejszym okresie jego gnicie i
gorzknienie. Szkodom powodowanym przez połyśnicę możemy się przeciwstawić
wysiewając marchew przemiennie z innymi warzywami lub przyspieszając jej zbiór,
tak aby larwy nie zdążyły się wgryźć do korzeni. Jeżeli chcemy zwalczać
połyśnicę chemicznie (przy większej powierzchni uprawy marchwi) to najlepiej
ustalać termin zabiegu na podstawie odłowów szkodnika na żółte tabliczki lepowe.
Na początku sierpnia należy też systematycznie przeglądać liście warzyw
kapustnych i niszczyć pojawiające się na nich złoża żółtopomarańczowych jaj
bielinka kapustnika. Motyl ten występuje wprawdzie ostatnio coraz rzadziej,
niemniej, w zaciszu działkowego ogrodu może wyrządzić dotkliwe szkody. Lepiej
więc zebrać duże - liczące często ponad 100 jaj złoża, aniżeli dopuścić do
żerowania licznych gąsienic. Przy okazji należy także zbierać liczne w sierpniu
gąsienice bielinka rzepnika i piętnówki kapustnicy - niszczących i
zanieczyszczających odchodami zarówno główki kapusty jak i róże kalafiora.
Najgroźniejszym szkodnikiem upraw sadowniczych jest w tym okresie owocówka
śliwkóweczka - niewielki motyl, który staje się aktywny w ciepłe wieczory,
latając wówczas w koronach drzew w poszukiwaniu partnera/ki oraz dogodnych
miejsc do złożenia jaj.
Zwalczanie owocówki jest bardzo trudne, wymaga
sprzętu przy pomocy którego można by dokładnie opryskać koronę drzewa.
Ponadto, przy ustalaniu terminu zabiegu należy się kierować wynikami odłowów
do pułapek feromonowych. Pamiętajmy także: pułapki feromonowe odławiają
wyłącznie samce owocówki i służą do prognozowania, a nie do bezpośredniego
zwalczania szkodnika. Po zauważeniu gąsienic owocówki, owoce śliwy należy jak
najszybciej zebrać, nie dopuszczając do zakończenia rozwoju przez gąsienice i
wpływając w ten sposób na zmniejszenie jego liczebności w następnym roku.
Przez cały miesiąc
W sierpniu, na modrzewiach mogą się pojawić licznie mszyce z
rodziny ochojnikowatych. W takim przypadku, drzewa (o ile jest to możliwe ze
względu na ich rozmiary) należy opryskać Pirimorem.
Źródło: "Działkowiec"