Grill ogrodowy
Tekst Cezary Jankowski
Gotowe prefabrykowane grille nietrudno kupić w supermarketach, ale kto woli,
może zbudować we własnym ogrodzie palenisko jedyne w swoim rodzaju. Warto do
tego zatrudnić fachowca, bo równe i dokładne murowanie rzadko udaje się
początkującym i amatorom.
Dobrze wymurowany grill z kamienia będzie służył wiele lat.
Dlatego najlepiej postawić go w takim miejscu, aby podczas grillowania uchodzący
dym i roznoszące się zapachy nie przeszkadzały ani sąsiadom, ani
biesiadnikom.
Murowany grill musi być ładny i trwały, bo nawet najwięksi
entuzjaści grillowania będą go częściej oglądać niż rozpalać w nim
ogień.
Otwarty czy z okapem
Grill otwarty jest najprostszy do zbudowania - ma otoczone z trzech
stron ściankami palenisko, z którego dym swobodnie uchodzi do góry. Ale
najmniejszy powiew wiatru może skierować dym z takiego paleniska w niepożądaną
stronę, co znacznie utrudnia grillowanie i może też przeszkadzać
sąsiadom.
Grill z okapem nie przysparza takich problemów. Jeśli ma wysoki
komin, uchodzący zeń dym szybko unosi się w powietrze, z dala od miejsca
biesiadowania. Na dużej działce grill z okapem można zbudować w dużej altanie,
by można było z niego korzystać także podczas deszczu.
Miejsce na
grill Grill najlepiej wybudować w zacisznej części ogrodu, w
otoczeniu gęstych krzewów i drzew. Nigdy, nawet w grillu na bardziej otwartej
przestrzeni, nie należy zostawiać w palenisku żarzących się węgli, aby nie
spowodować pożaru.
Uciążliwości dla sąsiadów dobrze jest zawczasu
ograniczyć, stawiając w odpowiednim miejscu pergolę czy płot lamelowy. Z tych
samych powodów nie należy stawiać grilla zbyt blisko budynku mieszkalnego (ani
sąsiada, ani własnego) - zwłaszcza od strony, z której najczęściej wieje wiatr,
gdyż wtedy dym będzie łatwo wnikał do pomieszczeń.
Z czego budować
Konstrukcja. Do budowy grilla nadają się wy-łącznie materiały
mrozoodporne: bloczki betonowe i silikatowe, cegły klinkierowe i kamienie
naturalne, które muruje się na zaprawę cementowo-wapienną.
Nie nadają się
natomiast żadne elementy porowate i nasiąkliwe, takie jak beton komórkowy,
pustaki ceramiczne czy elementy gipsowe. Grill wymurowany z takich materiałów
będzie bardzo nietrwały - zacznie się rozpadać już po pierwszej zimie z powodu
rozsadzania materiału przez zamarzającą w porach wodę.
Do budowy
potrzebne też będzie zbrojenie oraz ruszt i oparcia do rusztu.
Palenisko.
Na elementy, które będą się rozgrzewać od ognia, trzeba użyć materiałów
odpornych na wysoką temperaturę, np. cegieł klinkierowych.
Uwaga! Do
budowy paleniska nie nadaje się cegła szamotowa. Wprawdzie jest ona odporna na
wysoką temperaturę, lecz można ją stosować jedynie wewnątrz pomieszczeń -
niezabezpieczona przed opadami łatwo ulegnie zniszczeniu.
Kształt i
wymiary Aby zapewnić sprawne funkcjonowanie grilla, dobre
odprowadzanie dymu i wygodną obsługę, warto zachować następujące
parametry:
- wysokość podstawy (odległość od gruntu do poziomu płyty
paleniskowej) - 60-70 cm nad poziomem terenu;
- szerokość paleniska dla
4-osobowej rodziny - 70 cm, głębokość - 40 cm;
- wysokość ścianek
osłaniających otwarte palenisko - 30-50 cm;
- krawędź okapu - 60-70 cm
nad płytą paleniskową.
Nieopodal paleniska warto urządzić miejsce do
przygotowania i spożywania potraw. Forma grilla może być dowolna, ale warto ją
dostosować do stylu domu i ogrodu.