Prace do wykonania w
miesiącu październiku
Rośliny ozdobne
Na początku miesiąca
Wykopujemy bulwy - dalii, krokosmii ogrodowej, mieczyków
ogrodowych, cebule - neriny oraz kłącza - paciorecznika. Cebule, bulwy i kłącza
suszymy, czyścimy z ziemi oraz resztek suchych liści i pędów i układamy w
skrzyneczkach przykrytych torfem, piaskiem lub trocinami, a przez zimę
przechowujemy w temperaturze do 8°C.
Możemy sadzić jeszcze cebule szafirków
w odstępach co 8-10 cm na głębokości 6 cm i bulwy krokusów w odstępach co 10-15
cm na głębokości 6-8 cm.
Przez cały miesiąc
Październik jest najlepszą porą sadzenia do gruntu wysuszonych
i oddzielonych od matecznych cebulek czosnków ozdobnych. W tym czasie także
dzielimy i sadzimy na nowe miejsce kłącza konwalii.
Do końca października
wysadzamy cebule tulipanów.
Możemy przesadzać zimozielone krzewy (iglaste i
liściaste) a także wykopujemy, dzielimy i przesadzamy odporne na mróz
byliny.
Systematycznie podlewamy zawsze zielone krzewy liściaste i iglaki.
Dostateczna ilość wilgoci w glebie zapewni roślinom dobre przetrwanie zimy.
W
miarę możliwości rozpinamy nad zbiornikami wodnymi siatkę, która zabezpieczy
przed dostawaniem się liści do wody i ich gniciem. W przypadku braku takich
zabezpieczeń oczyszczamy zbiorniki wodne z opadłych liści i zbędnych
zalegających w nich roślin.
W miarę wzrostu trawy regularnie kosimy trawnik.
Jeśli nie zrobiliśmy tego wcześniej, to robimy przed zimą odpowiedni drenaż i
odpływ wody z trawników.
W drugiej połowie miesiąca
Sadzimy ozdobne krzewy Iiściaste produkowane z gołym korzeniem
(gatunki i odmiany wrażliwe na mróz lepiej sadzić wiosną) jak i krzewy
żywopłotowe oraz róże. Rośliny zdążą się jeszcze dobrze przekorzenić przed zimą,
co korzystnie wpłynie na ich zimotrwałość i odporność na suszę. Zregenerowanie
systemu korzeniowego przed zimą pozwoli na szybsze pobieranie wody i składników
pokarmowych przez rośliny wiosną a co za tym idzie szybszą wegetację wiosną.
Pod koniec miesiąca
Sadzimy kłącza irysów cebulowych kwitnących latem.
Wokół
posadzonych w październiku krzewów dobrze jest usypać kopczyk z ziemi wysokości
20-30 cm, który będzie chronił nasady pni i system korzeniowy bardziej
wrażliwych roślin przed przemarznięciem w przypadku surowej, bezśnieżnej
zimy.
Usuwamy ze skrzynek balkonowych nieefektownie już wyglądające rośliny
jednoroczne a do widnych pomieszczeń przenosimy wrażliwe na mróz rośliny
wieloletnie (pelargonie, fuksje, werbeny, irezyny i plektrantus).
Rośliny
pokojowe stawiamy w bardziej widne miejsca, przestajemy je nawozić oraz
ograniczamy podlewanie.
Sadownictwo
Na początku miesiąca
Październik to ostatni miesiąc zbierania owoców. Kontynuujemy
zbiory późnych odmian jabłoni, grusz oraz śliw. Zbieramy także owoce jagodowe
-jeżyny, maliny powtarzające. Jabłka i gruszki późnych odmian nadają się do
przechowywania. Umieszczamy je w pomieszczeniu przeznaczonym na przechowalnię
np. w piwnicy, które zostało odpowiednio przygotowane w poprzednim miesiącu. Do
przechowywania wybieramy owoce dobrze wyrośnięte, bez uszkodzeń spowodowanych
przez choroby, szkodniki czy przymrozki. Ważne jest aby były one z szypułkami,
ponieważ w miejscu po wyrwanej szypułek mogą zacząć rozwijać się choroby
grzybowe powodujące gnicie owoców, a w konsekwencji doprowadzić do całkowitego
ich zniszczenia. Owoce przeznaczone do przechowywania powinny być zebrane
wcześniej, po osiągnięciu przez nie dojrzałości zbiorczej tzn. takie, których
skórka zmieniła barwę z trawiastozielonej na jasnozieloną.
Pamiętajmy o
orzechach włoskich, których nie zrywamy tylko zbieramy z ziemi. Mamy wtedy
pewność, że osiągnęły one właściwą dojrzałość i nadają się do suszenia. Orzechy
do suszenia dobrze jest umieścić w ażurowych skrzynkach i ustawić na pólkach lub
stelażu w suchym i przewiewnym miejscu, co gwarantuje swobodny przepływ
powietrza i przyspiesza dosuszanie. Aby orzechy nie pleśniały, co kilka dni
trzeba je odwrócić. Suche orzechy można przełożyć do ażurowych siatek i
przetrzymać nawet do kolejnego sezonu.
W drugiej połowie miesiąca
Na rynku pojawia się już materiał szkółkarski. Można zatem
nabyć drzewka i krzewy interesujących nas odmian i przystąpić do sadzenia.
Bardzo ważne jest, aby podczas przewożenia nie przesuszyć systemu korzeniowego
drzewek i krzewów. Na czas transportu korzenie zwilżamy i wkładamy do worka
foliowego, a po przywiezieniu na działkę obsypujemy wilgotną glebą. Następnie
przystępujemy do sadzenia. Nowe rośliny powinno się sadzić na dobrze
przygotowanym miejscu. Po posadzeniu robimy miskę wokół rośliny i obficie
podlewamy.
Pod koniec miesiąca
Drzewa i krzewy zasilamy potasem w dawce około 1 kg K2O na 100
m2 powierzchni nawożonej.
Można przystąpić do zabezpieczania roślin na zimę,
zwłaszcza nowo posadzonych. Pnie drzew owijamy papierem lub zakładamy na nie
plastikowe osłonki, celem ochronienia przed zającami. Ze względu na gryzonie
dobrze jest wykosić większe chwasty spod drzew żeby nie dopuścić do ich
zagnieżdżenia się i uszkodzenia systemu korzeniowego drzew.
Warzywnictwo
Na początku miesiąca
W pierwszych dniach października sadzi się na miejsce stałe
rozsadę sałaty zimującej. Zagon pod tę sałatę powinien być wcześniej nawieziony
rozłożonym kompostem i nawozami fosforowo-potasowymi. Po lekkim przemarznięciu
ziemi zagon przykrywa się łętami lub gałęziami świerkowymi.
Czas najwyższy,
by przygotować odpowiednie pomieszczenia do przechowywania warzyw, wybrać ew.
miejsce na kopcowanie. Gromadzi się też świeży, czysty piasek do przesypywania
warzyw (lub Iżejszą ziemię).
Jeśli chcemy posadzić rabarbar w innym miejscu
lub odmłodzić naszą działkową plantację, wówczas na początku miesiąca należy
podzielić 4-5-letnie zdrowe karpy, uzyskując w ten sposób sadzonki do
przesadzenia. Miejsce pod nowe nasadzenia rabarbaru powinno być dobrze i głęboko
uprawione oraz nawiezione. W tym samym czasie rozmnaża się kępki szczypiorku
przez podział.
W połowie miesiąca
Na glebach Iżejszych warto przygotować zagony do ozimego
wysiewu marchwi, pietruszki korzeniowej i naciowej oraz kopru. Sadzi się już do
gruntu cebulę dymkę, drobną i dobrze zasuszoną oraz czosnek ozimy. Najlepiej
sadzić typ czosnku wytwarzający kwiatostany. Dymkę i czosnek sadzi się trochę
głębiej niż wiosną. Po przymrozkach zaleca się lekkie
przykrycie.
Rozpoczynamy przygotowanie ziemi do produkcji rozsady, do
inspektów, sporządzamy odpowiednią mieszankę ziemi do pierścieniowej uprawy w
tunelach i w szklarni. Gromadzimy też odpowiednią ilość podłoża i niezbędne
pojemniki do pędzenia warzyw późną jesienią i zimą.
Pod koniec miesiąca
Jeśli mamy zamiar pędzić szczypiorek, pod koniec października
wykopujemy kępki, najlepiej silne, dwuletnie, z których od sierpnia nie były
cięte liście. Następnie kępki lekko się podsusza, zostawiając je na powietrzu
ledwie przysypane ziemią (nie mogą wyschnąć) do lekkiego przemarznięcia.
W
ostatniej dekadzie miesiąca zbiera się pory, skorzonerę, pasternak oraz późne
odmiany kapusty głowiastej białej.
Po zbiorze warzyw należy sukcesywnie
prowadzić uprawki jesienne. Jeśli zajdzie taka potrzeba należy wykonać
wapnowanie gleby. Tam gdzie jest potrzebne nawożenie organiczne, trzeba je
zastosować, nie zapominając o uzupełniającym jesiennym nawożeniu mineralnym.
Przez cały miesiąc
Kontynuuje się zbiory wielu gatunków warzyw (kapusta pekińska,
sałaty, rzodkiewka, koper, rzodkiew, endywia, kapusta włoska, czerwona, kalafior
i brokuł). W celu przedłużenia okresu zbioru tych warzyw stosuje się okrycia
płaskie lub można założyć jeszcze niski tunel foliowy.
Zaraz po zbiorach
warzyw powinno się zebrać świeże resztki roślin i oczyścić zagony z chwastów.
Zielone części składa się na kompost.
Ochrona roślin
Na początku miesiąca
Na wykopywanych korzeniach marchwi można zauważyć biały nalot
przypominający proszek, a w nim nieraz dość liczne, żółtawe mszyce. To bawełnica
topolowo-marchwiana, gatunek występujący powszechnie, posiadający dwóch
żywicieli. Wiosną bawełnica rozwija się "na", a właściwie w liściach topoli,
tworząc w pobliżu głównego nerwu niezbyt duże, owalne wyrośla (galasy). W lipcu
przelatuje na różne rośliny z rodziny baldaszkowatych (w tym na marchew), gdzie
rozwija się aż do późnej jesieni tworząc przy korzeniach nieraz duże liczebnie
kolonie. Na działkach mszyca ta spotykana jest na ogół nielicznie, nie
wyrządzając szkód.
O ile bawełnica nie stanowi na działkach wielkiego
zagrożenia, o tyle inny owad związany z marchwią - połyśnica marchwianka może
się stać poważnym szkodnikiem. Larwy połyśnicy drążą w zewnętrznej warstwie
korzenia nieregularne chodniki, a zaatakowane korzenie gorzknieją i nie nadają
się do przechowywania. Jeżeli połyśnica co roku występuje licznie na działce, to
należy przyspieszyć zbiór marchwi, pamiętając, że larwy połyśnicy żerują
początkowo przez 3-4 tygodnie (w drugiej połowie sierpnia i w pierwszej połowie
września) na bocznych cienkich korzeniach nie wgryzając się do korzenia
głównego. Przyspieszenie zbioru pozwala więc na uniknięcie szkód. W przyszłym
roku należy pomyśleć o zastosowaniu naprzemianrzędowej uprawy marchwi z innymi
warzywami np. cebulowymi.
Zbierając warzywa kapustne, należy zwrócić uwagę,
czy na korzeniach wyrywanych roślin nie występują duże palczaste wyrośla
powstałe w rezultacie zaatakowania rośliny przez groźną chorobę - kiłę
kapustnych. Jeżeli choroba ta występuje na działce, to należy zrezygnować na
kilka lat z uprawy kapusty, kalafiora czy brokułu, a glebę odkwasić
(zwapnować).
Pod koniec miesiąca
Rozpoczynamy sadzenie drzew owocowych. Unikać należy kupowania
roślin posiadających na korzeniach guzowate wyrośla spowodowane przez bakterie,
spękaną korę, zrakowacenia lub inne uszkodzenia powstałe np. w wyniku żerowania
bawełnicy korówki. Z kolei kupując krzewy czarnej porzeczki należy zwrócić uwagę
na kształt pąków. Jeżeli niektóre z nich są nabrzmiałe, to jest to zapewne
spowodowane ich zaatakowaniem przez wielkopąkowca porzeczkowego - szpeciela
niewidocznego gołym okiem, którego miejscem rozwoju są właśnie pąki
porzeczek.
Jeżeli brzoskwinie zaatakowała wiosną kędzierzawość liści, to
należy pamiętać o zabiegu zwalczającym sprawcę tej choroby, który należy
przeprowadzić po zrzuceniu liści przez brzoskwinię. Oprócz brzoskwini należy
także opryskać drzewa czy krzewy znajdujące się w bezpośrednim sąsiedztwie, na
których ten grzyb może także zimować.
"Działkowiec"