Jedz owoce a będziesz zdrowy
Owoce podobnie jak warzywa zawierają wiele ważnych dla zdrowia składników, są
źródłem antyoksydantów (witaminy C, A, E i karoten) wykazujących biologiczną
aktywność w organizmie. Owoce bogate w przeciwutleniacze odgrywają istotną rolę
w profilaktyce chorób układu krążenia, nowotworowych, a także
neurodegeneracyjnych: choroba Alzheimera, Parkinsona. Właściwości zdrowotne
wykazują fitozwiązki do których należą polifenole i flawonoidy (usuwają wolne
rodniki i mają właściwości przeciwnowotworowe) ułatwiają przyswajanie witaminy
C. Duże znaczenie w przeciwdziałaniu chorób nowotworowych i układu krążenia
odgrywa błonnik (włókno roślinne). Błonnik wpływa na prawidłowe funkcjonowanie
przewodu pokarmowego, zmniejszenie cholesterolu i trójglicerydów. Występuje w
dużych ilościach w świeżych jabłkach, gruszkach, czarnej porzeczce, aronii.
Kwasy owocowe występujące w truskawkach, winogronach i jabłkach neutralizują
rakotwórcze substancje w wysoko przetworzonej żywności. Owoce są
niskokaloryczne, dlatego spożywanie ich jest istotne w zapobieganiu oraz
leczeniu nadwagi i otyłości.
Jabłka zawierają różne ilości związków
mineralnych i witamin, które do 70% znajdują się w skórce i w warstwie miąższu
tuż pod skórką. Zawarta w jabłkach pektyna obniża poziom cholesterolu we krwi,
zmniejsza jego wchłanianie ze spożytych potraw. Przeprowadzone badania wykazują,
że pięć jabłek spożytych dziennie wpływa na obniżenie poziomu cholesterolu o
ponad 10%.
Jabłka stanowią bogate źródło potasu, magnezu, żelaza, kwasów
organicznych. Dzięki dużej zawartości potasu, jabłka są polecane w nadciśnieniu
tętniczym, miażdżycy i chorobach serca. Zawierają: witaminy z grupy B, PR P, K
oraz najwięcej witaminy C oraz prowitaminę A. Do ważnych substancji należą
również: związki fenolowe, które chronią przed skrzepami krwi, chorobami
krążenia i rakiem. Związki fenolowe obecne są też w czerwonych winogronach,
porzeczkach, czarnych jagodach, owocach cytrusowych. Duża zawartość kwasu
jabłkowego nie dopuszcza do gromadzenia się kwasu moczowego, którego obecność w
organizmie stymuluje choroby reumatyczne i podagrę. Jabłka działają moczopędnie,
trawiennie, wpływają oczyszczająco na krew, pobudzają pracę wątroby. Skutecznie
regulują pracę przewodu pokarmowego - pobudzają ruchy jelit i przeciwdziałają
zaparciom.
Gruszki charakteryzują się dużą wartością
dietetyczną i smakową. Skład chemiczny i wartość odżywczą mają zbliżoną do
jabłek. Zawierają cukry proste, głównie fruktozę i glukozę (około 10%). Mniejsza
ilość kwasów organicznych (jabłkowy i cytrynowy) niż w jabłkach - sprawiają, że
są bardziej słodkie. W gruszkach występują znaczne ilości soli mineralnych
głównie potasu oraz fosforu, wapnia, magnezu (więcej niż w jabłkach), a także
żelazo i selen (antyutleniacz). Owoce te są również cennym źródłem pektyn.
Ponadto w gruszkach znajdują się olejki eteryczne i
garbniki.
Śliwki zawierają dużo cukrów (9-14 g w 100 g
miąższu), połowę stanowi glukoza. Śliwki im ciemniejsze tym są bardziej
zdrowsze. W ciemnofioletowych znajdują się barwniki antocyjany, działające
przeciwzapalnie i bardzo skutecznie wyłapują wolne rodniki. Wszystkie odmiany
śliwek mają dużo potasu, zapewniającego prawidłowe działanie układu nerwowego.
Spożywanie śliwek jest szczególnie wskazane dla osób z wysokim ciśnieniem krwi i
chorych na serce. Śliwki zarówno świeże, jak i suszone mają działanie
przeczyszczające.
Brzoskwinie w zależności od odmiany
zawierają kilka do kilkunastu procent węglowodanów, kwasy organiczne, witaminy
C, A, B1, PP. Głównymi składnikami mineralnymi są: potas, fosfor, wapń, magnez
i żelazo. Żółtomiąższowe odmiany brzoskwini zawierają większe ilości karotenu
niż odmiany białomiąższowe.
Morele zawierają dużo potasu
oraz najwięcej witaminy A ze wszystkich owoców występujących w naszej strefie
klimatycznej. Witaminy i sole mineralne zawarte w brzoskwiniach i morelach
wpływają stymulująco na wytwarzanie hemoglobiny.
Czereśnie
są owocami deserowymi. Zalecane są w wielu schorzeniach, jak: cukrzyca,
dolegliwości serca, zapalenie dróg moczowych, zaparcia. Zawierają łatwo
przyswajalne przez cukrzyków cukry m. in. lewulozę. W owocach czereśni występują
pektyny (około 1%), witamina C oraz niewielkie ilości witamin: A, B1, B2 i PP.
Ze składników mineralnych znajduje się potas, fosfor, wapń, magnez i żelazo w
formie łatwo przyswajalnej.
Wiśnie wpływają na poprawę
apetytu, mają wysoką wartość dietetyczną. Zalecane są w stanach gorączkowych,
niedokrwistości oraz jako środek przeczyszczający. Owoce wiśni zawierają cukry
(8-10%), kwasy organiczne (do 2%), pektyny, garbniki, karoten, witaminy C, B,
PP i kwas foliowy. Ze składników mineralnych najwięcej występuje: miedzi,
potasu, żelaza i magnezu, a także fosfor, wapń i sód.
dr Hanna Legutowska, kalendarz biodynamiczny "Działkowca"
2009.