Pamiętaj, że chemia szkodzi a środki
naturalne....,szkoda gadać
Preparaty roślinne przygotowuje się ze świeżego lub suszonego
ziela, które zalewa się wodą w dokładnie ustalonych proporcjach. Przed
nastawieniem preparatu surowiec rośliny trzeba rozdrobnić. Kiedy preparat jest
już gotowy, ciecz nalezy przecedzić przez podwójną warstwę gazy lub płótno.
Nazwa
rośliny |
Rodzaj
preparatu |
Przygotowanie |
Działanie |
Pokrzywa
zwyczajna |
Gnojówka 1:10 - 1:20 |
1 kg świeżego ziela (przed
kwitnieniem) lub 200 g suszu zalać 10 l wody. Stosować po zakończonej
fermentacji. |
Przeciw chorobom grzybowym
i szkodnikom |
Gnojówka bez
rozcieńczania |
Nawożenie
gleby |
Wyciąg bez rozcieńczania
|
1 kg świeżego ziela (przed
kwitnieniem) lub 200 g suszu zalać 10 l wody (pozostawić na 12 - 24
godzin) |
Mszyce,
przędziorki |
Wywar 1:5 |
1 kg świeżego ziela lub
200 g suszu na 10 l wody, gotować 30 minut |
Chowacze, choroby
pędów |
Wywar 1:3 |
Kiła kapusty, szara pleśń,
rdze mączniaki |
Skrzyp
polny |
Gnojówka 1:5 |
1 kg świeżych lub 200 g suszonych
(bez korzeni) zalać 10 l wody. Stosować po zakończeniu fermentacji |
Mączniak prawdziwy,
choroby wywołane przez grzyby glebowe |
Gnojówka 1:4 |
1 kg świeżego ziela lub 200 g suszu
zalać 10 l wody (z dodatkiem wrotyczu lub gnojówki z pokrzywy) |
Owocówka jabłkóweczka,
nasionnica trześniówka, przędziorki |
Wywar 1:3 |
1 kg świeżych lub 200 g suszonych
roślin zalać 10 l wody, pozostawić na 12 godzin, następnie podgrzewać na małym
ogniu 30 minut |
rdza, kiła kapusty, szara
pleśń |
Napar 1:5 |
1 kg świeżych lub 200 g suszonych
roślin włożyć do 10 l gorącej wody, parzyć 30 minut (nie dopuścić do wrzenia).
Odstawić na 24 godziny |
Uodparnianie roślin na
choroby grzybowe |
Krwawnik
pospolity |
Wyciąg 1-10 |
1 kg świeżych kwitnących lub 100 g
suszonych roślin zalać 10 l wody, pozostawić na 24 godziny |
Mączniak prawdziwy,
brunatna zgnilizna drzew pestkowych, plamistość liści drzew pestkowych,
kędzierzawość liści brzoskwini |
Wywar bez rozcieńczania |
1 kg świeżych kwitnących lub 100 g
suszonych roślin zalać 10 l wody, pozostawić na 24 godziny, następnie gotować 30
minut |
Mszyce, miodówki, larwy
pluskwiaków, liściożerne gąsienice motyli |
Czosnek
pospolity |
Gnojówka 1:10 |
75 g rozdrobnionych ząbków
lub 500 g świeżych albo 200 g suszonych liści i łusek zalać 10 l wody. Stosować
po zakończonej fermentacji |
Wzmacniające, choroby
grzybowe |
Gnojówka bez
rozcieńczania |
Połyśnica
marchwianka |
Wyciąg 1:1 |
250 g roztartego czosnku zalać 10 l
wody, kilkakrotnie mieszać, po 15 minutach odcedzić |
Mszyce, miodówki, skoczki,
mączlik szklarniowy, wciornastki, przędziorki, wielkopąkowiec
porzeczkowy |
Wyciąg bez rozcieńczania |
200 g ząbków roztartego czosnku
zalać 10 l wody na 24 godziny |
Szara pleśń, mszyce,
pchełki, połyśnica marchwianka, śmietki, choroby grzybowe |
Napar bez rozcieńczania |
75 g rozdrobnionych ząbków lub 500 g
świeżych albo 200 g suszonych liści i łusek zalać 10 l gorącej wody, pozostawić
pod przykryciem na 20-30 minut |
Choroby grzybowe,
połyśnica marchwianka |
Nazwa
rośliny |
Rodzaj |
Działanie, zwalczanie |
Przygotowanie
preparatu |
Bez
czarny |
Gnojówka bez
rozcieńczenia |
Krety, norniki |
1 kg świeżych liści, kwiatów i pędów
lub 200 g suszonych zalać 10 l wody (odstawić na 4-5 dni) |
Wyciąg 1:10 |
Rolnice, bielinek
kapustnik, mszyce |
1 kg świeżych lub 200 g suszonych
liści i kwiatów w 10 l wody, moczyć 24 godziny |
Rumianek
pospolity |
Napar 1:5 |
Dezynfekuje nasiona i
przyspiesza ich kiełkowanie |
100 g suszu (kwiaty) zalać 10 l
wrzącej wody, pozostawić pod przykryciem do ostygnięcia |
Wywar 1:5 |
Zamieranie pędów
malin |
100 g suszu zalać 10 l wody na 12-24
godzin, gotować 20 minut |
Wyciąg 1:5 |
Przędziorki, mszyce,
miodówki liściożerne, gąsienice motyli |
3 kg świeżych lub 1 kg suchych
roślin (kwiaty i liście) zemleć i zalać 10 l wody o temperaturze 70 oC,
pozostawić na 12-24 godziny |
Mniszek
pospolity |
Gnojówka bez
rozcieńczenia |
Stymulowanie wzrostu,
łagodne nawożenie, poprawia jakość owoców, tworzy próchnicę w glebie |
1 kg kwitnących roślin z korzeniami
zalać 10 l wody, pozostawić do fermentacji |
Wywar bez
rozcieńczenia |
Nawożenie, podlewać po
posadzeniu roślin |
1 kg liści i pędów zebranych po
kwitnieniu zalać 10 l wody, gotować 20-30 minut na małym ogniu |
Cebula
zwyczajna |
Wyciąg bez
rozcieńczenia |
Przędziorki, mszyce,
miodówki, skoczki |
200 g łusek cebuli zlać 10 l wody
ciepłej, pozostawić na 4-5 dni |
Wywar bez
rozcieńczenia |
Zaraza ziemniak,
przędziorki, mszyce |
75 g cebuli lub 500 g łusek na 10 l
wody, gotować 30 minut |
Napar bez
rozcieńczenia |
Choroby grzybowe,
przędziorki, połyśnica marchwianka |
75 g cebuli lub 500 g łusek zalać 10
l wrzącej wody |
Chrzan
pospolity |
Gnojówka bez
rozcieńczenia |
Brunatna zgnilizna drzew
pestkowych (szczególnie wiśni) |
500 g świeżych albo 100 g suszonych
liści, kwiatostanów lub korzeni na 10 l wody |
Wyciąg bez
rozcieńczenia |
Brunatna zgnilizna drzew
pestkowych (szczególnie wiśni) |
300 g świeżych albo suszonych liści
zalać 10 l wrzącej wody na 12 godzin |
Napar bez
rozcieńczenia |
owocówka jabłkóweczka,
śliwkóweczka |
500 g rozdrobnionych, świeżych
korzeni, kwiatów i liści zalać 10 l wrzącej wody, pozostawić do
ostygnięcia |
Bylica
piołun |
Gnojówka bez
rozcieńczenia |
mrówki |
500 g kwiatów i liści zalać 10 l
wody. Pozostawić do fermentacji |
Wyciąg 1:20 |
owocówka jabłkóweczka,
śliwkóweczka, gąsienice zjadające liście |
300 g świeżego ziela lub
30 g suszu zalać 10 l ciepłej wody. Pozostawić na 24 godziny |
Wyciąg bez
rozcieńczenia |
Gryzonie,
ślimaki |
Wywar bez
rozcieńczenia |
pchełki, szpeciel
jeżynowiec |
300 g świeżego ziela lub 30 g suszu
zalać 10 l wody, pozostawic na 24 godziny, gotować 30 minut |
Wrotycz
pospolity |
Gnojówka 1:15 |
mszyce, larwy
szkodników |
1 kg pociętych liści zalać
10 l wody, pozostawić do fermentacji |
Gnojówka bez
rozcieńczenia |
mrówki |
Wywar bez
rozcieńczenia |
mszyce, mrówki, szpeciel
jeżynowiec, roztocz truskawkowy i jeżynowy, bielinek kapustnik, owocówka
jabłkóweczka, śliwkóweczka |
300 g świeżego ziela lub 30 g suszu
na 10 l wody, gotować 20 minut |
|