Pamiętaj, że chemia szkodzi a środki naturalne....,szkoda gadać

ImagePreparaty roślinne przygotowuje się ze świeżego lub suszonego ziela, które zalewa się wodą w dokładnie ustalonych proporcjach. Przed nastawieniem preparatu surowiec rośliny trzeba rozdrobnić. Kiedy preparat jest już gotowy, ciecz nalezy przecedzić przez podwójną warstwę gazy lub płótno.

Nazwa rośliny Rodzaj preparatu Przygotowanie Działanie
Pokrzywa zwyczajna Gnojówka  1:10 - 1:20 1 kg świeżego ziela (przed kwitnieniem) lub 200 g suszu zalać 10 l wody. Stosować po zakończonej fermentacji. Przeciw chorobom grzybowym i szkodnikom
Gnojówka bez rozcieńczania Nawożenie gleby
Wyciąg bez rozcieńczania 1 kg świeżego ziela (przed kwitnieniem) lub 200 g suszu zalać 10 l wody (pozostawić na 12 - 24 godzin) Mszyce, przędziorki
Wywar 1:5 1 kg świeżego ziela  lub 200 g suszu na 10 l wody, gotować 30 minut Chowacze, choroby pędów
Wywar 1:3 Kiła kapusty, szara pleśń, rdze mączniaki
Skrzyp polny Gnojówka 1:5 1 kg świeżych lub 200 g suszonych (bez korzeni) zalać 10 l wody. Stosować po zakończeniu fermentacji Mączniak prawdziwy, choroby wywołane przez grzyby glebowe
Gnojówka 1:4 1 kg świeżego ziela lub 200 g suszu zalać 10 l wody (z dodatkiem wrotyczu lub gnojówki z pokrzywy) Owocówka jabłkóweczka, nasionnica trześniówka, przędziorki
Wywar 1:3 1 kg świeżych lub 200 g suszonych roślin zalać 10 l  wody, pozostawić na 12 godzin, następnie podgrzewać na małym ogniu 30 minut rdza, kiła kapusty, szara pleśń
Napar 1:5 1 kg świeżych lub 200 g suszonych roślin włożyć do 10 l gorącej wody, parzyć 30 minut (nie dopuścić do wrzenia). Odstawić na 24 godziny Uodparnianie roślin na choroby grzybowe
Krwawnik pospolity Wyciąg 1-10 1 kg świeżych kwitnących lub 100 g suszonych roślin zalać 10 l wody, pozostawić na 24 godziny Mączniak prawdziwy, brunatna zgnilizna drzew pestkowych, plamistość liści drzew pestkowych, kędzierzawość liści  brzoskwini
Wywar bez rozcieńczania 1 kg świeżych kwitnących lub 100 g suszonych roślin zalać 10 l wody, pozostawić na 24 godziny, następnie gotować 30 minut Mszyce, miodówki, larwy pluskwiaków, liściożerne gąsienice motyli
Czosnek pospolity Gnojówka 1:10 75 g rozdrobnionych ząbków lub 500 g świeżych albo 200 g suszonych liści i łusek zalać 10 l wody. Stosować po zakończonej fermentacji Wzmacniające, choroby grzybowe
Gnojówka bez rozcieńczania Połyśnica marchwianka
Wyciąg 1:1 250 g roztartego czosnku zalać 10 l wody, kilkakrotnie mieszać, po 15 minutach odcedzić Mszyce, miodówki, skoczki, mączlik szklarniowy, wciornastki, przędziorki, wielkopąkowiec porzeczkowy
Wyciąg bez rozcieńczania 200 g ząbków roztartego czosnku zalać 10 l wody na 24 godziny Szara pleśń, mszyce, pchełki, połyśnica marchwianka, śmietki, choroby grzybowe
Napar bez rozcieńczania 75 g rozdrobnionych ząbków lub 500 g świeżych albo 200 g suszonych liści i łusek zalać 10 l gorącej wody, pozostawić pod przykryciem na 20-30 minut Choroby grzybowe, połyśnica marchwianka

 

Nazwa rośliny Rodzaj Działanie, zwalczanie Przygotowanie preparatu
Bez czarny Gnojówka bez rozcieńczenia Krety, norniki 1 kg świeżych liści, kwiatów i pędów lub 200 g suszonych zalać 10 l wody (odstawić na 4-5 dni)
Wyciąg 1:10 Rolnice, bielinek kapustnik, mszyce 1 kg świeżych lub 200 g suszonych liści i kwiatów w 10 l wody, moczyć 24 godziny
Rumianek pospolity Napar 1:5 Dezynfekuje nasiona i przyspiesza ich kiełkowanie 100 g suszu (kwiaty) zalać 10 l wrzącej wody, pozostawić pod przykryciem do ostygnięcia
Wywar 1:5 Zamieranie pędów malin 100 g suszu zalać 10 l wody na 12-24 godzin, gotować 20 minut
Wyciąg 1:5 Przędziorki, mszyce, miodówki liściożerne, gąsienice motyli 3 kg świeżych lub 1 kg suchych roślin (kwiaty i liście) zemleć i zalać 10 l wody o temperaturze 70 oC, pozostawić na 12-24 godziny
Mniszek pospolity Gnojówka bez rozcieńczenia Stymulowanie wzrostu, łagodne nawożenie, poprawia jakość owoców, tworzy próchnicę w glebie 1 kg kwitnących roślin z korzeniami zalać 10 l wody, pozostawić do fermentacji
Wywar bez rozcieńczenia Nawożenie, podlewać po posadzeniu roślin 1 kg liści i pędów zebranych po kwitnieniu zalać 10 l wody, gotować 20-30 minut na małym ogniu
Cebula zwyczajna Wyciąg bez rozcieńczenia Przędziorki, mszyce, miodówki, skoczki 200 g łusek cebuli zlać 10 l wody ciepłej, pozostawić na 4-5 dni
Wywar bez rozcieńczenia Zaraza ziemniak, przędziorki, mszyce 75 g cebuli lub 500 g łusek na 10 l wody, gotować 30 minut
Napar bez rozcieńczenia Choroby grzybowe, przędziorki, połyśnica marchwianka 75 g cebuli lub 500 g łusek zalać 10 l wrzącej wody
Chrzan pospolity Gnojówka bez rozcieńczenia Brunatna zgnilizna drzew pestkowych (szczególnie wiśni) 500 g świeżych albo 100 g suszonych liści, kwiatostanów lub korzeni na 10 l wody
Wyciąg bez rozcieńczenia Brunatna zgnilizna drzew pestkowych (szczególnie wiśni) 300 g świeżych albo suszonych liści zalać 10 l wrzącej wody na 12 godzin
Napar bez rozcieńczenia owocówka jabłkóweczka, śliwkóweczka 500 g rozdrobnionych, świeżych korzeni, kwiatów i liści zalać 10 l wrzącej wody, pozostawić do ostygnięcia
Bylica piołun Gnojówka bez rozcieńczenia mrówki 500 g kwiatów i liści zalać 10 l wody. Pozostawić do fermentacji
Wyciąg 1:20 owocówka jabłkóweczka, śliwkóweczka, gąsienice zjadające liście 300 g świeżego ziela lub 30 g suszu zalać 10 l ciepłej wody. Pozostawić na 24 godziny
Wyciąg bez rozcieńczenia Gryzonie, ślimaki
Wywar bez rozcieńczenia pchełki, szpeciel jeżynowiec 300 g świeżego ziela lub 30 g suszu zalać 10 l wody, pozostawic na 24 godziny, gotować 30 minut
Wrotycz pospolity Gnojówka 1:15 mszyce, larwy szkodników 1 kg pociętych liści zalać 10 l wody, pozostawić do fermentacji
Gnojówka bez rozcieńczenia mrówki
Wywar bez rozcieńczenia mszyce, mrówki, szpeciel jeżynowiec, roztocz truskawkowy i jeżynowy, bielinek kapustnik, owocówka jabłkóweczka, śliwkóweczka 300 g świeżego ziela lub 30 g suszu na 10 l wody, gotować 20 minut