Rośliny ozdobneNa początku miesiącaSilnie
przycinamy pędy żywopłotów i krzewów, których główną ozdobą są liście i
kora - derenie, wierzby i perukowce. Co kilka lat wczesną wiosną
wykonujemy też cięcie prześwietlające krzewów ozdobnych. Usuwamy stare,
suche i uszkodzone. Pędy wrzosów ścinamy w miejscu znajdującym się pod
uschniętymi zeszłorocznymi kwiatostanami. Prawidłowo przycięte rośliny
stają się bardziej gęste i obficiej kwitną jesienią.
Przez cały miesiącZ rabat bylinowych usuwamy uschnięte liście i pędy. Glebę między roślinami dobrze jest wyściółkować.
Przycinamy pędy drzew i krzewów kwitnących latem i jesienią.
Rośliny
wieloletnie nawozimy wieloskładnikowymi nawozami mineralnymi, w tym
specjalnymi mieszankami nawozowymi przeznaczonymi do odpowiednich grup
roślin. Starannie grabimy trawnik, usuwając zeschnięte liście i suchą
trawę. Sadzimy i przesadzamy byliny kwitnące latem i jesienią. W czasie
tego zabiegu dobrze jest w celu odmłodzenia podzielić starsze
nadmiernie rozrośnięte kępy. Każda pojedyncza roślinka powinna posiadać
co najmniej dwa-trzy nowe, młode pąki. Przez cały marzec siejemy wprost
do gruntu: groszek pachnący, czarnuszkę damasceńską, gipsówkę wytworną,
mak lekarski i polny, nagietek lekarski, powój trójbarwny, ostróżeczkę
ogrodową i polną oraz chabry.
Wysiewamy większość roślin
jednorocznych uprawianych z rozsady (cynie, astry, aksamitki) i
pikujemy siewki gatunków wysianych w zeszłym miesiącu. Przygotowujemy
donice, skrzynki oraz podłoże do wiosennego sadzenia roślin sezonowych
ustawianych na balkonach, tarasach i w ogrodzie. Przesadzamy i zasilamy
nawozami wieloskładnikowymi rośliny doniczkowe. Zdejmujemy zimowe
okrycie z roślin. Najlepiej zrobić to w dzień pochmurny, by uchronić
pędy roślin przed poparzeniem przez intensywne wiosenne słońce.
W drugiej połowie miesiącaRozgarniamy
kopczyki usypane wokół pędów róż i usuwamy zimowe zabezpieczenia z
koron róż piennych. Gdy ruszy wegetacja możemy sadzić i przesadzać
rośliny wieloletnie. Wiosenne sadzenie dotyczy głównie gatunków
wrażliwych na mróz, trudno regenerujących system korzeniowi późno
kończących wegetację jesienią. Przed sadzeniem usuwamy wszystkie
chwasty rozsypujemy nawozy mineralne, kompost lub torf i przekopujemy
podłoże.
Powierzchnię wyrównujemy grabiami i czekamy 1-2 tygodnie,
by gleba dobrze osiadła. Posadzone rośliny obficie podlewamy, a wolne
przestrzenie ściółkujemy korą, by dłużej zatrzymać wilgoć w podłożu i
zapobiec rozrastaniu się chwastów. Nasadzamy do inspektów lub gruntu
(jeśli pozwoli na to pogoda) przechowywane sadzonki zdrewniałe krzewów
ozdobnych. Obsadzamy pojemniki i rabaty bratkami.
W warzywnikuNa początku miesiąca
W
zależności od przebiegu pogody, gdy gleba zaczyna rozmarzać, można
zasilić warzywa wieloletnie oraz rośliny przyprawowe (lubczyk,
estragon, tymianek, arcydzięgiel, szałwia). W miarę możliwości
wzruszamy lekko glebę. Można rozpocząć produkcję rozsad wczesnych
odmian warzyw kapustnych.
Rozpoczyna się też produkcję rozsad
sałaty, selera i pora przeznaczonych do uprawy w gruncie i pod płaskie
okrycia. Nasiona wysiewa się do skrzynek wysiewnych, doniczek z
podłożem albo stosuje się siew punktowy do palet rozsadowych - w
przypadku, gdy mamy do dyspozycji w miarę dużo miejsca do ich
ustawienia. Jeśli nasiona tych gatunków warzyw zostały wysiane już w
lutym, siewki w odpowiedniej fazie należy przepikować do małych
doniczek albo do skrzynek w rozstawie 5 x 5 cm. Do doniczek o średnicy
8-10 cm wysiewa się nasiona karczocha, karda, szpinaku nowozelandzkiego
(po 2 szt.). Nasiona przed wysiewem można podkiełkować (lub namoczyć
przez 24 godz. w wodzie o pokojowej temperaturze). Pod osłonami
wysokimi sieje się nasiona wczesnych odmian rzodkiewki. Jeśli jednak
niska temperatura (poniżej 0°C) utrzymuje się dłużej, wysiew opóźniamy.
W szklarni pędzi się szczypiorek, natkę pietruszki, cebulę i seler.
W
szklarni lub w tunelu sadzi się rozsadę kalafiora, brokułu, kapusty
wczesnej, kalarepy. Te niewielkie ilości rozsady są zwykle kupowane.
Termin sadzenia uzależniamy od pogody. Gdy zima przedłuża się, sadzenie
opóźnione jest o kilka lub kilkanaście dni. Rozsada przed sadzeniem
powinna być zahartowana. Zagony z przedzimowymi zasiewami warzyw (np.
marchew, koper, pietruszka) warto teraz okryć włókniną lub folią
perforowaną, by nieco przyspieszyć wschody.
W drugiej połowie
miesiąca przygotowuje się już rozsadę warzyw psiankowatych: pomidora,
papryki, miechunki, oberżyny, rodzynka brazylijskiego, a także rozsadę
niektórych ziół, np. bazylii, majeranku. Nasiona wysiewa się do małych
skrzyneczek, doniczek lub innych niewielkich pojemników.
W końcu miesiącaW
cieplejszych rejonach kraju, na lżejszych glebach można zaczynać
pierwsze prace wiosenne. Nawozy miesza się z warstwą gleby podczas
wyrównywania powierzchni. Należy wyznaczyć już ścieżki i zagony. Przy
sprzyjającej pogodzie wysiewa się nasiona , grochu, bobu, rzodkiewki,
kopru. Sieje się też marchew, wczesną, pietruszkę, pasternak, szpinak
zwyczajny. Do wolno wschodzących nasion dodaje się nasiona sałaty lub
rzodkiewki, by wcześniej wyznaczyły rzędy. Można sadzić cebulę dymkę,
szalotkę i ząbki czosnku (odmiany jare). Wcześnie pojawiające się
chwasty natychmiast usuwamy, zwłaszcza na zagonach z warzywami
wieloletnimi, wokół altany i
wysokich osłon.
W sadzie
Początek miesiącaMożna
jeszcze ściąć zrazy do przeszczepiania drzew o ile nie zrobiliśmy tego
do tej pory. Zrazy po ścięciu należy trzymać w niskich temperaturach,
aby utrzymać je w dobrej kondycji do czasu
szczepienia. Można je trzymać w chłodnej piwnicy lub w lodówce chroniąc przed wysychaniem.
W
tym celu można zawinąć je wilgotną szmatką lub włożyć w folię, którą
dziurawimy aby pędy zbytnio nie zaparowały. Co jakiś czas sprawdzamy
ich stan i w razie potrzeby zwilżamy szmatkę. W piwnicy końcówki pędów
wtykamy w wilgotne podłoże i zakładamy na nie worek foliowy.
Jest to
pora zwalczania kędzierzawości liści brzoskwini. Na początku fazy
nabrzmiewania pąków należy wykonać opryskiwanie Syllitem. W dniu
zabiegu temperatura powinna wynosić około 8-10°C. W takich warunkach
preparat będzie skuteczniejszy. Zabieg ten jest szczególnie ważny tam,
gdzie w okresie zimy nie wykonano zabiegu Miedzianem. W okresie
nabrzmiewania pąków warto zastosować Miedzian na wszystkie drzewa
owocowe. Preparat ten ogranicza występowanie bakterioz zarazy ogniowej
raka bakteryjnego oraz niektórych chorób grzybowych np. parch jabłoni,
gruszy, torbiel śliwy. Zabieg należy powtórzyć po 7 - 10 dniach.
W drugiej połowie miesiącaMożna
przyciąć drzewa i krzewy posadzone jesienią. Drzewko bez rozgałęzień
bocznych przycinamy na wysokości 80 cm od powierzchni gleby około 0,5
cm nad zdrowym pąkiem (oczkiem), zwracając uwagę aby cięcie było
wykonane ukośnie, pod kątem 45°. Takie przycięcie powoduje, że pąk nie
zaschnie, a wyrastający z niego pęd będzie rósł prosto. Dodatkową
zaletą jest to, że woda nie będzie się gromadziła na przyciętej części
na pąku, ale
będzie spływała w dół. Jest to ważne, ponieważ przez miejsce cięcia mogą wnikać do pędu grzyby patogeniczne.
Aby
uniknąć wyłamania się młodego pędu wyrastającego z pąka, pąk ten
powinien znajdować się od strony, z której najczęściej wieją wiatry.
Drzewka z rozgałęzieniami traktujemy inaczej. W pierwszej kolejności
wycinamy wszystkie pędy do wysokości 60 cm od ziemi. Następnie usuwamy
te odchodzące pod bardzo ostrym kątem a także takie, które są zbyt
grube w porównaniu z przewodnikiem. Gałązek pierwszego pietra nie
przycinamy.
Pod koniec miesiącaPoczątek wiosny
to także czas porządków. Należy wygrabić liście i wywieźć je z ogrodu.
W tym czasie powinno się zdjąć z pni zabezpieczenia przed zającami.
Jeśli będzie taka potrzeba, wyciąć raki z pnia i konarów szkieletowych,
wyrównać brzegi ran i zabezpieczyć Funabenem 03 PA.
OchronaPrzez cały miesiąc
W marcu powinniśmy dokładnie obejrzeć pędy porzeczek i malin oraz przeprowadzić ich selekcję.
Nie
należy tolerować pędów maliny, na których znajdują się podłużne lub
okrągłe, kilkucentymetrowe wyrośla (galasy). Powstały one w wyniku
rozwoju pryszczarka malinowca lub galasówki maliniaka. Także słabo
rozwijające się pędy porzeczek i malin, które jeszcze w ubiegłym roku
zostały zaatakowane przez przezierniki, są bezwartościowe, a ponadto
mogą być źródłem szkodników w nadchodzącym sezonie. Pąki porzeczki
czarnej mogą w marcu nadmiernie, nienaturalnie nabrzmiewać, co może być
rezultatem zaatakowania ich w ubiegłym roku przez wielkopąkowca
porzeczkowego. Takie nienaturalne pąki lub fragmenty pędów z dużą
liczbą zaatakowanych pąków należy bezwzględnie usunąć, jeżeli nie
chcemy mieć w przyszłym roku dwukrotnie większej liczby zaatakowanych
pąków. Przerzedzenie pędów wewnątrz krzewów porzeczki czy agrestu
będzie także korzystne, bo zmniejszy ryzyko zaatakowania liści przez
choroby takie jak mączniak czy opadzina liści. Poprawa przewiewności
będzie także korzystna w przypadku koron drzew owocowych, ponieważ
wszelkie zabiegi zwiększające dostęp światła utrudniają rozwój
najgroźniejszym chorobom. Przeglądając korony drzew należy zwrócić
szczególną uwagę na gałęzie zaatakowane przez raka drzew owocowych,
którego obecność na starych drzewach może się stać poważnym zagrożeniem
dla młodych nasadzeń jabłoni. Zaatakowane konary, z otwartymi ranami
należy jak najszybciej usunąć, natomiast mniejsze zrakowacenia wyciąć
ostrym nożem i zabezpieczyć odpowiednią pastą. Usuwać także należy
zeschnięte gałęzie oraz pędy wiśni, które mogą się stać wiosną źródłem
infekcji brunatną zgnilizną drzew pestkowych, która zwłaszcza na
podatnych odmianach (np. Northstar) może spowodować poważne szkody.
Innym zabiegiem, który należy przeprowadzić w okresie bezlistnym jest
zastosowanie Promanalu (preparat oparty na oleju parafinowym) do
zwalczania form zimujących mszyc,miodówek, przędziorków czy czerwców
spotykanych na drzewach i krzewach ozdobnych. Preparat ten tworzy na
powierzchni kory warstwę nieprzepuszczającą powietrza i jest bezpieczny
dla człowieka.
W drugiej połowie marcaW marcu
powraca do aktywnego życia kwieciak jabłkowiec. O jego obecności
najłatwiej przekonać się w słoneczny dzień, strząsając go z drzewa na
podłożoną poniżej płachtę. O aktywności kwieciaka świadczą także
kropelki sokuwypływające z uszkodzonych pąków. Okres bezlistny to także
najwłaściwszy czas na zwalczanie kędzierzawości liści brzoskwini.
Opryskując brzoskwinie Pomarsolem lub Syllitem pamiętajmy o drzewach i
krzewach znajdujących się w bezpośrednim sąsiedztwie, na których
sprawca choroby może także zimować.
"Działkowiec"