Czy wiesz, że....
Pomidory
Pomidory rosną dobrze na dobrych
lub średniej jakości glebach, ale odpowiednio wzbogaconych nawozami organicznymi
i mineralnymi. Zaleca się aby zagon przeznaczony pod pomidory zasilić jesienią
obornikiem. Po wysadzeniu rozsady, co zwykle następuje po 15 maja, trzeba dbać
by roślin nie uszkodziły przymrozki, bo przecież zdarzają się one w naszym
klimacie o tej porze roku. Ważnym zabiegiem w uprawie pomidorów jest cięcie
pędów. Jeśli chcemy mieć owoce wcześnie, prowadzimy pomidory na jeden pęd,
wyłamując wszystkie pozostałe boczne pędy wyrastające z kątów liści na pędzie
głównym. Jeśli decydujemy się prowadzić krzak na 2 pędy, to ten drugi wybieramy
wyrośnięty nad pierwszym gronem kwiatowym.
Groch
Znany jest od czasów Seneki, nie ma
nadzwyczajnych wymagań glebowych. Udaje się na glebach lekkich, próchnicznych o
sporej zawartości wapnia. Siew powinien być jak najwcześniejszy, gdy tylko da
się wejść w grządkę. Wschodzi nawet przy temp. 2 stopnie C. Wczesnym siewem
można ratować groch przed chrząszczem zwanym oprzędzikiem pręgowanym. Jak
przysłowie mówi, groch trzeba łączyć z kapustą. Jest to roślina o dużych
wymaganiach pokarmowych, gdyż w okresie swojego rozwoju musi wytworzyć dużą masę
liści. Uprawa powinna się odbywać w pierwszym roku po oborniku. Na tym samym
miejscu powinna być uprawiana nie częściej niż co 5 lat.
Burak i szpinak
Szpinak i burak ćwikłowy
pochodzą z różnych rodzin roślinnych. Różnią się wyglądem a także sposobem
uprawy. Podobne są do siebie dopiero po ugotowaniu. Szpinak ozimy jadamy wiosną,
nowozelandzki natomiast latem, boćwinę zwykłą i szerolistną od wiosny do
jesieni. Szpinak i burak stanowią bogate źródło witamin C i A. W liściach tych
roślin jest ponadto żelazo, wapń, potas, kwas foliowy i błonnik. Uprawa obu
warzyw udaje się najbardziej na zagonach dobrze nawiezionych i wapnowanych.
Szpinak wysadza się do gruntu, gdy ustąpią przymrozki. Liście tej rośliny
zbieramy przez cały rok. Zalecana odmiana – Olbrzym Zimowy.
Brukiew i rzepa
Biała rzepa i brukiew stają
się coraz popularniejszymi warzywami w naszym kraju i znajdują coraz więcej
amatorów wśród warzywników. Zawierają znaczne ilości witaminy C a brukiew
dodatkowo witaminy z grupy B. Mają też w sobie błonnik i sole mineralne. Wysiew
białej rzepy można powtarzać parę razy. Można także siać w lipcu odmiany zimowe.
Brukiew siejemy w kwietniu systemem grupowym, po kilka nasion, w rozstawie 25 cm
gniazdo do gniazda. Roślina ta jest wrażliwa na przymrozki, należy ją zatem w
chwilach zagrożenia pokrywać ściółką. Największym zagrożeniem obu warzyw są
szkodniki tzw. pchełki i śmietka.
Seler
Seler tylko pozornie wygląda na
roślinę łatwą w uprawie. Wydaje się nam, że wystarczy ją wysadzić w maju z
rozsady do gruntu, by sama sobie rosła, aż do zbioru, bez naszej częstej
ingerencji. Nic bardziej mylnego. Seler – zarówno naciowy jak i korzeniowy –
wymaga wielu zabiegów pielęgnacyjnych i ochronnych. Przede wszystkim wymaga
dobrej, wilgotnej i dobrze spulchnionej ziemi. Gleba musi być zasobna w
próchnicę. Nie wolno zapominać o częstym podlewaniu i ewentualnym przerywaniu
roślin na bieżące spożycie, wtedy, gdy selery są dość ciasne. Okres wegetacji
selera jest dość długi i wynosi około 6 miesięcy. Podczas pielenia grządki
selerowej należy ziemię płytko spulchnić pamiętając, że zbyt głęboką penetracją
pazurków w glebie moglibyśmy doprowadzić do deformacji zgrubienia.
Pryskamy, podlewamy
Po podlaniu roślin - co
powinno się robić wieczorem lub nocą, ziemie należy spulchnić, by woda mogła
zatrzymać się w glebie jak najdłużej.
W połowie lipca opryskujemy jabłonie
preparatami zwalczającymi owocówkę jabłkóweczkę.
Zbieramy i zakopujemy
porażone spady i gnijące na drzewach owoce.
Oczyszczamy z chwastów nasz
maliniak i ponownie go ściółkujemy.
Usuwamy wilki z pomidorów uprawianych w
szklarniach i inspektach.
Siejemy jeszcze warzywa wieloletnie – cebulę,
rabarbar, szczaw.
Krzewy na których dojrzewają owoce zasilamy rozcieńczonym
krowim nawozem z dodatkiem superfosfatu i popiołu drzewnego.
Podpórka dla jabłuszka
Jeśli zauważymy, że
gałęzie pod ciężarem owoców obniżyły się zakładamy podpórki. Podczas suchego
dnia zbieramy owoce pestkowe. W dni pochmurne taką pracę też można kontynuować
ale pod warunkiem, że będą to godziny popołudniowe.
Obowiązuje zasada, że nie
zrywa się owoców mokrych po deszczu ani wilgotnych od rosy.
Jeśli już musimy
koniecznie w takim stanie zrywać owoce, powinniśmy po zerwaniu rozłożyć je je w
przewiewnym miejscu aby obeschły.
Bez przerwy
Żaden, nawet najmniejszy
kawałek ziemi na naszej działce nie powinien leżeć odłogiem. Jeśli jest już po
zbiorze jednej rośliny zwolnione miejsce natychmiast zajmuje następna.
O tej
porze roku, w połowie lipca możemy jeszcze przygotować grunt pod wysiew
rzodkiewki, cebuli na szczypior, sałaty, szpinaku itp.
Przed sadzeniem lub
siewem grządkę obficie podlewamy, a w dniach następnych także nie zapominamy o
nawadnianiu.
Szczególnej pielęgnacji w tych dniach wymagają ogórki i
pomidory. Trzeba je często podlewać, okopywać, usuwać zbędne pędy.
Jeść, jeść
O tej porze roku, kiedy
większość roślin znajduje się w fazie intensywnego wzrostu, kwitnienia lub
owocowania, powinniśmy pamiętać o podlewaniu i dokarmianiu roślin. Apetyt na
wodę wykazują teraz głównie pomidory, ogórki i papryka. Oprócz wody należy im
także podsypywać nawozy mineralne.
W uprawie pomidorów i papryki stosuje się
jednokrotne nawożenie pogłówne azotem. Jeśli decydujemy się na jednokrotne
nawożenie, przeprowadzamy je w okresie intensywnego wzrostu roślin w czasie
kwitnienia i zawiązywania owoców. Jeżeli mamy zamiar zastosować nawożenie
dwukrotne to wtedy jednorazową porcję dzielimy na dwie części i wysiewamy po raz
pierwszy po przyjęciu się roślin i po raz drugi w fazie zawiązywania się owoców.
Pić, pić
Papryka i pomidory lubią rosnąć w
wilgotnym gruncie. Duża wrażliwość na brak wody u pomidorów i papryki występuje
zwłaszcza w okresie wiązania dorastania owoców, czyli od połowy czerwca do
połowy sierpnia.
W drugiej połowie sierpnia, gdy owoce już dojrzewają,
paprykę i pomidory podlewamy tylko w sytuacji przedłużającej się
suszy.
Pamiętajmy jednak, by woda nie obmywała tylko wierzchniej warstwy wody
lecz wnikała do gruntu.
Aronia na zdrowie
Aronia może być spożywana
w postaci świeżego owocu, soku, konfitury, galaretki, powidła, marmolady. Jej
owoce i sok mogą być pomocne przy leczeniu nadciśnienia, arteriosklerozy, kataru
żołądka, hemoroidów hemoroidów i innych chorób.
Aronię możemy zasadzić na
swojej działce zarówno na wiosnę jak i jesienią. Do nawożenia tej rośliny
najlepiej nadaje się obornik, a z nawozów mineralnych warto zastosować azotowe,
jesienią zaś potasowe i fosforowe.
Aronia dojrzewa w drugiej połowie
sierpnia.