Abyś się nie nudził wykonaj niżej wymienione prace:

Zaprawa i siew
W lutym wysiewamy nasiona na rozsadę warzyw i kwiatów jednorocznych. Powinniśmy pamiętać, aby nasiona te przed wysianiem zaprawić w naparze rumianku, który przygotowujemy zalewając wrzątkiem suche koszyczki rumianku w proporcji 15 g suszu na litr wody. Po przestudzeniu i przecedzeniu naparu moczymy w nim nasiona przez 15 minut.
Do zaprawiania nasion stosujemy roztwór nadmanganianu potasu w stężeniu 0,3 g na litr wody.
Zabiegi te zapobiegają lub w znacznej mierze ograniczają choroby grzybowe i przyspieszają kiełkowanie.

Pora przygotowań
Już czas zacząć przygotowania do nowego sezonu wegetacyjnego. Mając i znając plan zagospodarowania ogrodu, kupujemy nasiona warzyw i kwiatów, brakujące narzędzia, nawozy mineralne, korę drzewną, ziemię do kwiatów itp.
Za kilkanaście dni powinniśmy wysadzic do inspektu rozsadę kapusty wczesnej, kalarepy, kalafiora i sałaty. Wysiewamy też rzodkiewkę i koper na wczesny zbiór. W miarę podnoszenia się temperatury coraz częściej powinniśmy wietrzyc piwnicę z przechowywanymi w niej warzywami. Wybieramy i usuwamy okazy uszkodzone, chore i nadgniłe.

Tniemy krzewy
W lutym, a ściślej pod koniec tego miesiąca powinniśmy przypomniec sobie o cięciu krzewów jagodowych. Najpierw przeprowadzamy cięcia agrestu i porzeczki czarnej, które jak wiadomo najwcześniej zaczynają wiosenną wegetację.
Krzewy porzeczki czarnej zasadzonej jesienią przycinamy nad trzecim lub czwartym oczkiem od ziemi. Po takim zabiegu już w tym roku odnotują wyraźny przyrost, o kilka oczek. Owoce będą w roku następnym.
W krzewach dwuletnich przycinamy w zasadzie tylko słabe pędy, pokładające się na ziemi.
Silniejsze cięcia potrzebne będą po wejściu porzeczek w okres silnego owocowania, co w porzeczkach czarnych następuje na pędach 2 - 3 letnich.

Czas siać
Już w lutym można przygotowywać rozsady warzyw. Wcześniej trzeba sprawdzić czy istnieją warunki do tego typu przedsięwzięcia. Prócz chęci i nasion potrzebne nam będzie ciepłe, jasne pomieszczenie, podłoże, drobny sprzęt, doniczki, skrzynki itp. Podłoże powinno się przygotować jesienią pamiętając, aby był to materiał dobrej jakości, pulchny, przewiewny, zasobny w składniki pokarmowe, dobrze utrzymujący wilgoć z odczynem pH zbliżonym do obojętnego, beż żadnych skażeń i zakażeń chorobowych.
Dość pospolitym błędem w produkcji rozsad jest zbyt płytkie, albo za głębokie sianie nasion i zapominanie o odpowiednio silnym uciskaniu podłoża po wysiewie ziarenek.
Dla uniknięcia ewentualnych potknięć, radzimy dokonać zakupu fachowo przygotowanego podłoża w sklepie ogrodniczym. Najlepszym podłożem do rozsad jest materiał złożony z dwóch lub trzech głównych składników, z dodatkiem nawozów mineralnych. Najczęściej są to torf wysoki z piaskiem, torf wysoki z perlitem, torf z węglem brunatnym i z piaskiem, albo torf z węglem i korą.
Jak łatwo zauważyć dominującym składnikiem jest torf wysoki. Jego główną zaletą jest masa objętościowa. W lekkim, pulchnym podłożu torfowym kiełkowanie i wschody roślin przebiegają szybciej niż w ziemiach ogrodniczych o wyższej zawartości próchnicy. Porowaty torf zapewnia nagromadzenie w podłożu dużej ilości powietrza i wody, co stanowi główną podstawę wegetacji w pierwszym stadium rozwoju roślin. Torf używany do rozsad powinien mieć odczyn w granicach 5,5 – 6,0 pH.

Moczenie nasion
Stałąpraktyką w produkcji rozsad jest moczenie i podkiełkowywanie nasion przed wysiewem do skrzynek.
Zabieg ten przyspiesza wschody. Metoda ta łatwiej daje się zastosować w przypadku nasion dużych lub średniej wielkości niż nasion drobnych.
Czas moczenia nie jest jednakowy dla wszystkich nasion, bowiem różne nasiona mają odmienne cechy. Nasiona kardów, karczochów lub szpinaku moczy się przez 24 godziny w temperaturze 25-30 stopni C.
Podkiełkowywanie jest niejako przedłużeniem procesu moczenia z zapewnieniem nasionom dostepu powietrza i wymiany gazowej. Odsączone po namoczeniu nasiona układamy na wilgotnej ligninie lub gazie i pozostawiamy w ciepłym pomieszczeniu do chwili pojawienia się kiełków. Następnie ostrożnie umieszczamy je punktowo w nagrzanej ziemi.

Siew z piaskiem
Do rozsad, podobnie jak do siewu wprost do gruntu stosujemy nasiona zdrowe, wysokiej jakości, o dużej sile kiełkowania.
Po wysiewie zwłaszcza nasion drobnych, wysianą powierzchnię w skrzynce, na tacy, doniczce itp. przykrywamy cieniutką warstewką przesianego, suchego piasku, następnie zwilżamy, najlepiej ręcznym spryskiwaczem i okrywamy folią zachowując pewien odstęp folii od podłoża, aby w ten sposób zapewnić roślinom powietrze i zapobiec przesychaniu wierzchniej warstwy podłoża, co w przypadku przygotowywania rozsady nad gorącym kaloryferem następuje szybko i intensywnie.
Pamiętajmy też, że nasion nie należy umieszczać w podłożu zbyt luźnym, gdyż to grozi zniekształceniem liści i zaburzeniem wzrostu siewek.

Kalafior i kalarepa
Produkcja rozsady kalafiora zaczyna się w drugiej dekadzie lutego. Po 8 tygodniach, w kwietniu będzie można przystąpić do wysadzania do gruntu. Do pierwszych wschodów temperatura powinna w pomieszczeniu, w którym produkujemy rozsadę wynosić 20 stopni C w dzień i 16 stopni C w nocy. Po 4 – 5 dniach, kiedy następują wschody temperaturę obniżamy do 14 – 18 stopni w dzień i 12 – 14 stopni C w nocy. Wysadzanie do gruntu w kwietniu, zbiór w maju i czerwcu. Zalecane odmiany to to Poranek, Pionier, Rober. Siewki pikuje się do doniczek w rozstawie 6 – 10 cm.
Kalarepę wysiewamy w połowie lutego, czas produkcji rozsady trwa około 40 dni. Optymalna temperatura około 12 stopni C w dzień i w nocy, ale nie może być niższa niż 8 stopni C. Termin sadzenia – kwiecień, zbiory od połowy maja. Proponowane odmiany: Wiedeńska Biała, Dvorskiego, Titan.

Rozsada kapusty
Siew kapusty – białej i czerwonej może odbywać się od połowy do końca lutego. Czas produkcji wynosi około 8 tygodni. Temperatura wymagana w dzień 18 – 20 stopni C, a w nocy 12 - 14 stopni C. Pod koniec produkcji czyli po 6 tygodniach od wysiewu temperatura może wynosić 10 – 12 stopni C.
Sadzenie do gruntu odbywa się w kwietniu, a przewidywane zbiory nastąpić mogą pod koniec maja. Do takich terminó najlepiej nadają się z odmian białych: Ditmarska, Agat F 1, Beryl F1, Topaz F1, a z odmian czerwonych: Koda i Haco.

Sałata, cebula, seler
Produkcję sałaty masłowej zaczynamy w końcu lutego i prowadzić możemy siew nasion do połowy marca. Czas produkcji około 40 dni. Pożądana temperatura około 16 do 18 st. C. Sadzenie do gruntu zaczynamy w końcu marca i kontynuujemy do połowy kwietnia. Zbiór od połowy maja. Polecane odmiany to Syrena, Maja, Jasia, Edyta, Saba, Regina, Bona.
Cebulę wysiewamy od końca lutego do połowy marca. Czas trwania produkcji około 9 tygodni. Temperatura przed wschodami około 20 st. C, po skiełkowaniu 15 do 18 st. C. Termin wysadzania do gruntu: koniec kwietnia początek maja. Zbiór na bieżące spożycie ze szczypiorkiem po wyrośnięciu. Zalecane odmiany to: Kristine, Błońska, Sochaczewska, Wolska, Efekt.
Seler naciowy i korzeniowy siejemy od połowy lutego do marca. Produkcja trwa około 13 tygodni. Do wschodów temperatura nie powinna być niższa niż 22 st. C, po skiełkowaniu około 16 st. C. Wysadzanie do gruntu w drugiej połowie maja. Zbiór naci latem, korzeni jesienią.