Abyś się nie
nudził wykonaj niżej wymienione prace:
Zaprawa i siew W lutym wysiewamy nasiona na rozsadę warzyw i
kwiatów jednorocznych. Powinniśmy pamiętać, aby nasiona te przed wysianiem
zaprawić w naparze rumianku, który przygotowujemy zalewając wrzątkiem suche
koszyczki rumianku w proporcji 15 g suszu na litr wody. Po przestudzeniu i
przecedzeniu naparu moczymy w nim nasiona przez 15 minut. Do zaprawiania
nasion stosujemy roztwór nadmanganianu potasu w stężeniu 0,3 g na litr
wody. Zabiegi te zapobiegają lub w znacznej mierze ograniczają choroby
grzybowe i przyspieszają kiełkowanie.
Pora
przygotowań Już czas zacząć przygotowania do nowego sezonu
wegetacyjnego. Mając i znając plan zagospodarowania ogrodu, kupujemy nasiona
warzyw i kwiatów, brakujące narzędzia, nawozy mineralne, korę drzewną, ziemię do
kwiatów itp. Za kilkanaście dni powinniśmy wysadzic do inspektu rozsadę
kapusty wczesnej, kalarepy, kalafiora i sałaty. Wysiewamy też rzodkiewkę i koper
na wczesny zbiór. W miarę podnoszenia się temperatury coraz częściej powinniśmy
wietrzyc piwnicę z przechowywanymi w niej warzywami. Wybieramy i usuwamy okazy
uszkodzone, chore i nadgniłe.
Tniemy krzewy W lutym,
a ściślej pod koniec tego miesiąca powinniśmy przypomniec sobie o cięciu krzewów
jagodowych. Najpierw przeprowadzamy cięcia agrestu i porzeczki czarnej, które
jak wiadomo najwcześniej zaczynają wiosenną wegetację. Krzewy porzeczki
czarnej zasadzonej jesienią przycinamy nad trzecim lub czwartym oczkiem od
ziemi. Po takim zabiegu już w tym roku odnotują wyraźny przyrost, o kilka oczek.
Owoce będą w roku następnym. W krzewach dwuletnich przycinamy w zasadzie
tylko słabe pędy, pokładające się na ziemi. Silniejsze cięcia potrzebne będą
po wejściu porzeczek w okres silnego owocowania, co w porzeczkach czarnych
następuje na pędach 2 - 3 letnich.
Czas siać Już w
lutym można przygotowywać rozsady warzyw. Wcześniej trzeba sprawdzić czy
istnieją warunki do tego typu przedsięwzięcia. Prócz chęci i nasion potrzebne
nam będzie ciepłe, jasne pomieszczenie, podłoże, drobny sprzęt, doniczki,
skrzynki itp. Podłoże powinno się przygotować jesienią pamiętając, aby był to
materiał dobrej jakości, pulchny, przewiewny, zasobny w składniki pokarmowe,
dobrze utrzymujący wilgoć z odczynem pH zbliżonym do obojętnego, beż żadnych
skażeń i zakażeń chorobowych. Dość pospolitym błędem w produkcji rozsad jest
zbyt płytkie, albo za głębokie sianie nasion i zapominanie o odpowiednio silnym
uciskaniu podłoża po wysiewie ziarenek. Dla uniknięcia ewentualnych potknięć,
radzimy dokonać zakupu fachowo przygotowanego podłoża w sklepie ogrodniczym.
Najlepszym podłożem do rozsad jest materiał złożony z dwóch lub trzech głównych
składników, z dodatkiem nawozów mineralnych. Najczęściej są to torf wysoki z
piaskiem, torf wysoki z perlitem, torf z węglem brunatnym i z piaskiem, albo
torf z węglem i korą. Jak łatwo zauważyć dominującym składnikiem jest torf
wysoki. Jego główną zaletą jest masa objętościowa. W lekkim, pulchnym podłożu
torfowym kiełkowanie i wschody roślin przebiegają szybciej niż w ziemiach
ogrodniczych o wyższej zawartości próchnicy. Porowaty torf zapewnia
nagromadzenie w podłożu dużej ilości powietrza i wody, co stanowi główną
podstawę wegetacji w pierwszym stadium rozwoju roślin. Torf używany do rozsad
powinien mieć odczyn w granicach 5,5 – 6,0 pH.
Moczenie
nasion Stałąpraktyką w produkcji rozsad jest moczenie i
podkiełkowywanie nasion przed wysiewem do skrzynek. Zabieg ten przyspiesza
wschody. Metoda ta łatwiej daje się zastosować w przypadku nasion dużych lub
średniej wielkości niż nasion drobnych. Czas moczenia nie jest jednakowy dla
wszystkich nasion, bowiem różne nasiona mają odmienne cechy. Nasiona kardów,
karczochów lub szpinaku moczy się przez 24 godziny w temperaturze 25-30 stopni
C. Podkiełkowywanie jest niejako przedłużeniem procesu moczenia z
zapewnieniem nasionom dostepu powietrza i wymiany gazowej. Odsączone po
namoczeniu nasiona układamy na wilgotnej ligninie lub gazie i pozostawiamy w
ciepłym pomieszczeniu do chwili pojawienia się kiełków. Następnie ostrożnie
umieszczamy je punktowo w nagrzanej ziemi.
Siew z
piaskiem Do rozsad, podobnie jak do siewu wprost do gruntu stosujemy
nasiona zdrowe, wysokiej jakości, o dużej sile kiełkowania. Po wysiewie
zwłaszcza nasion drobnych, wysianą powierzchnię w skrzynce, na tacy, doniczce
itp. przykrywamy cieniutką warstewką przesianego, suchego piasku, następnie
zwilżamy, najlepiej ręcznym spryskiwaczem i okrywamy folią zachowując pewien
odstęp folii od podłoża, aby w ten sposób zapewnić roślinom powietrze i zapobiec
przesychaniu wierzchniej warstwy podłoża, co w przypadku przygotowywania rozsady
nad gorącym kaloryferem następuje szybko i intensywnie. Pamiętajmy też, że
nasion nie należy umieszczać w podłożu zbyt luźnym, gdyż to grozi
zniekształceniem liści i zaburzeniem wzrostu siewek.
Kalafior i
kalarepa Produkcja rozsady kalafiora zaczyna się w drugiej dekadzie
lutego. Po 8 tygodniach, w kwietniu będzie można przystąpić do wysadzania do
gruntu. Do pierwszych wschodów temperatura powinna w pomieszczeniu, w którym
produkujemy rozsadę wynosić 20 stopni C w dzień i 16 stopni C w nocy. Po 4 – 5
dniach, kiedy następują wschody temperaturę obniżamy do 14 – 18 stopni w dzień i
12 – 14 stopni C w nocy. Wysadzanie do gruntu w kwietniu, zbiór w maju i
czerwcu. Zalecane odmiany to to Poranek, Pionier, Rober. Siewki pikuje się do
doniczek w rozstawie 6 – 10 cm. Kalarepę wysiewamy w połowie lutego, czas
produkcji rozsady trwa około 40 dni. Optymalna temperatura około 12 stopni C w
dzień i w nocy, ale nie może być niższa niż 8 stopni C. Termin sadzenia –
kwiecień, zbiory od połowy maja. Proponowane odmiany: Wiedeńska Biała,
Dvorskiego, Titan.
Rozsada kapusty Siew kapusty –
białej i czerwonej może odbywać się od połowy do końca lutego. Czas produkcji
wynosi około 8 tygodni. Temperatura wymagana w dzień 18 – 20 stopni C, a w nocy
12 - 14 stopni C. Pod koniec produkcji czyli po 6 tygodniach od wysiewu
temperatura może wynosić 10 – 12 stopni C. Sadzenie do gruntu odbywa się w
kwietniu, a przewidywane zbiory nastąpić mogą pod koniec maja. Do takich terminó
najlepiej nadają się z odmian białych: Ditmarska, Agat F 1, Beryl F1, Topaz F1,
a z odmian czerwonych: Koda i Haco.
Sałata, cebula,
seler Produkcję sałaty masłowej zaczynamy w końcu lutego i prowadzić
możemy siew nasion do połowy marca. Czas produkcji około 40 dni. Pożądana
temperatura około 16 do 18 st. C. Sadzenie do gruntu zaczynamy w końcu marca i
kontynuujemy do połowy kwietnia. Zbiór od połowy maja. Polecane odmiany to
Syrena, Maja, Jasia, Edyta, Saba, Regina, Bona. Cebulę wysiewamy od końca
lutego do połowy marca. Czas trwania produkcji około 9 tygodni. Temperatura
przed wschodami około 20 st. C, po skiełkowaniu 15 do 18 st. C. Termin
wysadzania do gruntu: koniec kwietnia początek maja. Zbiór na bieżące spożycie
ze szczypiorkiem po wyrośnięciu. Zalecane odmiany to: Kristine, Błońska,
Sochaczewska, Wolska, Efekt. Seler naciowy i korzeniowy siejemy od połowy
lutego do marca. Produkcja trwa około 13 tygodni. Do wschodów temperatura nie
powinna być niższa niż 22 st. C, po skiełkowaniu około 16 st. C. Wysadzanie do
gruntu w drugiej połowie maja. Zbiór naci latem, korzeni jesienią.
|