Prace do wykonania w
miesiącu lipcu
Rośliny ozdobne
Na początku miesiąca
Możemy jeszcze wysiewać nasiona roślin dwuletnich a od połowy
miesiąca pikować siewki tych roślin z siewu czerwcowego.
Najlepiej robić to w
fazie 2-3 liści, pikując je początkowo do małych doniczek lub od razu na miejsce
stałe. Posadzone rośliny obficie podlewamy.
Dzielimy nadmiernie rozrośnięte
kępy przekwitłych bylin, a powstałe z podziału młode roślinki sadzimy na nowe
miejsce (zawciąg nadmorski, żagwin ogrodowy, goździki bylinowe, aster alpejski,
przymiotno ogrodowe).
Wykopujemy i czyścimy cebule tulipanów, narcyzów,
śniedków i hiacyntów. Podsuszone i oczyszczone z resztek ziemi i pędów
przechowujemy do jesieni w dobrze wietrzonym pomieszczeniu w temperaturze ok.
20°C. Do gruntu cebule sadzimy we wrześniu.
To ostatni termin nawożenia drzew
i krzewów ozdobnych. Rośliny nawiezione w późniejszym okresie nie zdążą
dostatecznie zdrewnieć przed zimą i mogą przemarznąć.
Systematycznie
kontrolować wilgotność podłoża i podlewać (w czasie upałów codziennie lub dwa
razy w ciągu dnia). Nie należy także zapominać o regularnym (zwykle
cotygodniowym) nawożeniu roślin uprawianych w pojemnikach.
Przez cały miesiąc
Usuwamy przekwitłe kwiaty i kwiatostany zarówno roślin
jednorocznych jak i bylin (żeniszka, heliotropu. werbeny, gęsiówki kaukaskiej,
dąbrówki rozłogowej, ubiorków) by nie dopuścić do zawiązywania nasion, co
osłabia rośliny.
Po pierwszym kwitnieniu ścinamy nisko pędy – łubinów,
ostróżek, krwawników, dzięki czemu zakwitną ponownie w drugiej połowie lata.
Przycinamy też po kwitnieniu ozdobne krzewy liściaste – jaśminowce, krzewuszki,
żylistki i pnące róże.
Wykonujemy okulizację róż. Robimy to w momencie, gdy
kora łatwo odchodzi od drewna.
Regularnie odchwaszczamy rabaty, wycinamy też
pożółkłe i zaschnięte pędy i liście roślin.
W czasie dłuższych okresów suszy
regularnie nawadniamy trawniki a w miarę potrzeby kosimy je i nawozimy (1-2 kg
nawozu na 100 m2).
Pod koniec miesiąca
Zaczynamy dzielić i przesadzać silnie rozrośnięte kłącza
kosaćców (ok. 2 tygodnie po kwitnieniu). Wyrzucamy obumarłe fragmenty a młode
dzielimy na części, którym skracamy 1/3 liści i korzeni i tak przygotowane
roślinki sadzimy ponownie. Dzielenie przeprowadzamy co 3-4 lata.
Ścinamy
rośliny sezonowe przeznaczone na suche bukiety (kocanki, złociszki, suchliny).
Powiązane w pęczki wieszamy kwiatami w dół w suchym, przewiewnym
pomieszczeniu.
Sadownictwo
Na początku miesiąca
Zajmujemy się formowaniem koron, czyli odginaniem pędów
wyrastających w tym sezonie. Część z nich jest już zdrewniała, zatem można
zastosować wykałaczki lub przywiązać je sznurkiem w celu uformowania kąta
prostego.
Początek lipca to czas na zastosowanie drugiej dawki azotu. Nie
powinno się go stosować później niż do końca lipca. Przestrzeganie terminów
nawożenia azotowego jest ważne z punktu widzenia wytrzymałości roślin na mróz.
Późniejsze nawożenie drzew tym makroelementem pobudza je do wzrostu i tym samym
naraża na przemarzanie zimą, ponieważ proces hartowania, czyli przygotowywania
się do spoczynku zimowego jest wtedy zbyt krótki. Trzeba przestrzegać polecanych
dawek, ponieważ przenawożenie azotem opóźnia wejście drzew w okres owocowania,
czyni je bardziej podatnymi na przemarzanie i choroby (np. zaraza ogniowa u
jabłoni i gruszy).
W drugiej połowie miesiąca
Zaczynamy zbiory u wcześnie dojrzewających odmian śliwy,
jabłoni i gruszy.
Owoce zbierane w tym czasie nadają się głównie do spożycia
w stanie świeżym. Ważny jest termin zbioru, gdyż owoce zbyt długo przetrzymane
na drzewie mogą osypywać się. Istnieje również niebezpieczeństwo szybkiego ich
przejrzewania i utraty walorów smakowych właściwych dla odmiany. Należy
pamiętać, że jabłka i gruszki odmian wczesnych nie dojrzewają równomiernie,
zatem powinno się je zrywać w 2-3 terminach, w miarę osiągania przez nie
dojrzałości zbiorczej. Owoce gotowe do zbioru charakteryzują się lepszym
wybarwieniem a barwa zasadnicza skórki jest jasnozielona lub
zielonkawożółta.
Pod koniec miesiąca
Kończy się zbiór malin. Zaraz po zakończeniu zbiorów wycina się
i usuwa z ogrodu wszystkie pędy ubiegłoroczne, owocujące w tym roku. Najlepiej
jest je zniszczyć, żeby usunąć ewentualne źródło chorób i szkodników. Po
zbiorach czereśni i wiśni należy zdjąć siatki lub inne materiały chroniące owoce
przed ptakami. Jeśli warunki pogodowe pozwolą (suche słoneczne dni bez opadów)
można przystąpić do cięcia drzew tych gatunków. Brak opadów i wysokie
temperatura sprzyjają gojeniu się ran. Tym samym utrudnione są infekcje
powodowane przez grzyby chorobotwórcze.
Przystępujemy do ścinania liści i
rozłogów na plantacjach truskawek. Zabieg ten można wykonać kosą lub sierpem
zwracając uwagę na to, żeby nie uszkodzić środkowej części rośliny tzw. serca.
Zabieg ten ma znaczenie fitosanitarne.
Warzywnictwo
Na początku miesiąca
Pierwsze dni lipca to jeszcze czas na wysianie ostatniego rzutu
nasion fasoli szparagowej- na opóźnione zbiory.
Siejemy nadal nasiona kopru,
rzodkwi, rzodkiewki na rozsadniku sałatę głowiastą i kruchą. Koper lepiej siać w
innych miejscach niż rósł poprzednio.
Do połowy lipca należy posadzić rozsadę
jarmużu i kalafiorów późnych.
W połowie miesiąca
Grządki po zebranych warzywach wczesnych należy uprzątnąć,
odpowiednio uprawić i można je wykorzystać pod siew lub sadzenie roślin
poplonowych (np. rzodkiew czarna lub biała, rzodkiewka, koper, kalarepa, sałaty,
szpinak, (którego rozety będą zbierane we wrześniu).
Z siewu bezpośredniego
do gruntu można uprawiać jarmuż, kalarepę, fenkuł. Można też wysiać już wprost
do gruntu nasiona kapusty pekińskiej na zbiór w październiku.
W celu
uzyskania małych, kształtnych korzeni buraków ćwikłowych do konserwowania,
nasiona wysiewa się na zagony w nieco zagęszczonej rozstawie. Opóźniony termin
siewu i gęsty siew zapewniają otrzymanie na jesieni małych korzeni o średnicy
2-4 cm.
W połowie lipca zbieramy już m.in. fasolę szparagową, czosnek ozimy,
cebulę z dymki. cukinię, sałaty, ogórki, pomidory, marchew wczesną.
Pod koniec miesiąca
Trzeba posadzić rozsadę kalafiorów późnych, jarmuż, kalarepę na
jesienny zbiór. Należy pamiętać o ich prawidłowym nawadnianiu.
Na rozsadniku
można siać jeszcze nasiona sałaty masłowej, liściowej i kruchej oraz cykorii
liściowej (radicchio). Bezpośrednio na zagony sieje się następne partie nasion
kopru, rzodkiewki, rzodkwi, roszponkę.
Przez cały miesiąc
Szczególnej pielęgnacji wymagają pomidory wysokorosnące
prowadzone przy podporach (usuwanie zbędnych pędów, podwiązywanie, dokarmianie,
usuwanie dolnych starszych liści).
Wiele gatunków warzyw rośnie teraz
intensywnie. Konieczne jest ich zasilanie pogłówne. Nawożenie warzyw (np.
kukurydza, dynia, późne warzywa korzeniowe - np. seler, pory, pomidor, papryka
gruntowa) wykonuje się po uprzednim ich odchwaszczeniu i wzruszeniu gleby.
W
razie suszy warzywa podlewamy obficie, zwłaszcza ogórki, kalafiory, kapustę,
sałatę, marchew, buraki, selery, pory. Podlewanie wszystkich roślin nawet
codziennie, ale małymi dawkami wody jest niecelowe i nieekonomiczne. Woda nie
zdąży nawet dotrzeć do systemu korzeniowego roślin, a znaczna jej część szybko
wyparuje z wierzchniej warstwy gleby.
Warzywa uprawiane w tunelach foliowych
i w szklarniach muszą być intensywnie wietrzone, zaś rośliny systematycznie
zasilane i nawadniane.
Ochrona roślin
Na początku miesiąca
Kończy swój rozwój duża część szkodników roślin. W strąkach
późnych odmian grochu spotkać można liczne gąsienice pachówki strąkóweczki,
które po zakończeniu rozwoju zejdą do gleby, gdzie pozostaną do końca maja
następnego roku. Podobnie rzecz się ma z larwami nasionnicy trześniówki, których
liczne występowanie obserwujemy w owocach najpóźniejszych odmian czereśni i
wiśni. A więc… lepiej nie zaglądać do środka. Jedyne co możemy zrobić w
przypadku obu wymienionych szkodników, to jak najszybciej zebrać strąki grochu
lub owoce z drzewa nie dopuszczając w ten sposób do zejścia gąsienic oraz larw
do ziemi. Należy także po zebraniu grochu dokładnie przekopać glebę, niszcząc
mechanicznie część larw, to samo można uczynić pod drzewami, na których
obserwowaliśmy liczne występowanie nasionnicy.
W owocach maliny można spotkać
liczne larwy kistnika malinowca, które także kończą rozwój, ale w tym przypadku
do przepoczwarczenia dojdzie jeszcze w tym samym roku, a chrząszcze będą
zimowały w różnych naturalnych kryjówkach.
W drugiej połowie miesiąca
Wyleci już połyśnica marchwianka bardzo mała muchówka, o której
obecności będziemy się mogli przekonać tylko na podstawie odłowów na
pomarańczowych tabliczkach lepowych. Larwy będą żerowały w sierpniu nie
powodując żadnych szkód, a dopiero we wrześniu i w październiku będą się
wgryzały do korzeni marchwi powodując ich gorzknienie i gnicie. Tak więc na
działkach, na których co roku połyśnica wyrządza szkody, trzeba będzie pomyśleć
o wcześniejszym zebraniu marchwi. W drugiej połowie lipca lata także owocówka
śliwkóweczka. W przypadku tej zwójki pomocne mogą okazać się pułapki feromonowe,
które pozwolą na wczesne wykrycie szkodnika i jego terminowe zwalczenie.
Pamiętać należy, że pułapki feromonowe, do których odławiają się wyłącznie samce
motyli, służą jedynie do prognozowania, a nie "masowego wyłapywania"
szkodnika.
Pod koniec miesiąca pomidory może zaatakować zaraza ziemniaka.
Rozwojowi choroby sprzyja wilgotna, umiarkowanie ciepła pogoda. Należy dokładnie
oglądać rośliny, a po zauważeniu pierwszych objawów wykonać zabieg ochronny
najpierw preparatem wgłębnym (np. Curzate), a następnie kontaktowym (np. Bravo).
Silnie porażone rośliny należy usuwać.
Nienaturalnie poskręcane liście
brzoskwini świadczą o występowaniu groźnej choroby kędzierzawości liści. Na
zwalczanie sprawcy tej choroby jest już za późno i należy poczekać do jesieni,
gdy drzewa zrzucą liście i wtedy przeprowadzić zabieg odpowiednim
preparatem.
W przypadku truskawek, po zbiorze owoców należy wykosić liście, a
rośliny opryskać Euparenem przeciwko szarej pleśni oraz białej plamistości
liści. Rośliny uprawiane przez kilka lat mogą mieć zdeformowane liście oraz
słabiej się rozwijać, co dzieje się w wyniku opanowania roślin przez roztocza
truskawkowego lub nicienie. W tym przypadku należy pomyśleć o likwidacji uprawy
i zakupie nowych roślin.
"Działkowiec"