Kwiecień miesiącem wielu prac:
Dymka, siewka?
Nie ma nas kuchni bez
cebuli. Może nie być pieprzu, papryki, cynamonu, ale cebula być musi.
Uprawa
cebuli, zarówno tej z dymki jak i z nasion nie sprawia żadnych kłopotów. Nasiona
najlepiej wysiewać w pierwszych dniach kwietnia, w płytkich rzędach odległych od
siebie o około 30 cm. Po wschodach dokonujemy przerywki: silniejszej lub
słabszej, w zależności jakiej wielkości główki chcemy zebrać.
Uprawa cebuli z
dymki zapewnia nam zbiór wcześniejszy niż z siewu.
Przy zakupie materiału
powinnismy zwrócić uwagę na wielkość cebulek. Im są one mniejsze tym w uprawie
pewniejsze.
Cebula jest głównie ceniona za swoje walory zdrowotne i
bakteriobójcze.
Fasola
Fasola, groch i bób należące do
rodziny motylkowych mają bardzo dobrze rozwinięty system korzeniowy, sięgający
głęboko w ziemię, a ponadto przyjaźnie współżyją z bakteriami brodawkowymi,
ułatwiającymi przyswajanie azotu z atmosfery, dzięki czemu wymagania glebowe nie
są zbyt wielkie. Mogą być uprawiane nawet kilka lat po oborniku. Fasola nie lubi
jednak przymrozków i dlatego należy ją siać nie wcześniej niż około 10 maja, a
najpewniej po „zimnej Zośce”.
Fasolę karłową wysiewamy gniazdowo tzn. do
dołków rozmieszczonych co 30 cm w rzędzie i w rozstawie rzędów co 50 cm,
wkładamy po kilka ziaren i przykrywamy je ziemią. Można też stosować siew
rzędowy – co 5 -7 cm nasion w rzędach odległych od siebie 40 – 50 cm.
Siewy w kwietniu
W kwietniu czeka nas na
działce dużo pracy. Jest to okres w którym powinno się dokonać wysiewu wielu
roślin warzywnych, zająć się uprawami na rozsadniku, sadzić do gruntu rozsady,
kontynuować cięcia drzew i krzewów.
Zaczynamy od wysiania do skrzynek niskich
pomidorów, które następnie pikujemy do doniczek po ukazaniu się pierwszego
listka.
Na rozsadniku wysiewamy w połowie miesiąca średnio wczesne odmiany
sałaty, kalarepy, kapustę, cebulę zwaną siedmiolatką i poziomki.
Do gruntu
przenosimy z rozsadnika wysianą w marcu rozsadę wczesnej sałaty, kalafiora i
kapusty.
Do gruntu siejemy w pierwszej dekadzie kwietnia pietruszkę
korzeniową i naciową, wczesną marchew, koper, bób i rośliny o których była już
mowa wcześniej.
Agrofoska dla drzewek
W kwietniu
kontynuujemy cięcia i prace związane z formowaniem koron drzew. Przyginamy także
do ziemi konary młodych drzewek w celu uzyskania rozłożystej formy. Boczne
gałęzie jabłoni układamy równolegle do ziemi i mocujemy sznurkami do palików,
pamiętając jednak, aby te wiązania nie uszkodziły delikatnej kory.
Wokół
młodych i starszych także drzew możemy wysypać trochę nawozów mineralnych typu
Azofoska czy Agrofoska w dawce 5 dag na 1 metr kwadratowy. Przstępujemy do
produkcji rozsady pomidorów, kawonów, kabaczków, w połowie miesiąca ogórków o
cukinii, a w następnej kolejności melonów.
W pierwszej i drugiej dekadzie
kwietnia siejemy na rozsadniku nasiona kapusty odmian średnio wczesnych i
średnio późnych.
Papryka na słodko
Paprykę uprawiamy z
rozsady w rzędach odległych od siebie o 40 – 60 cm, a rośliny w linii 30 -50 cm
jedna od drugiej.
Zabiegi pielęgnacyjne polegają głównie na odchwaszczaniu i
płytkim wzruszaniu ziemi i obfitym podlewaniu, zwłaszcza w fazie rozwoju kwiatów
i owoców.
Wczesne odmiany papryki dojrzewają w naszych warunkach po około 70
dniach od wysadzenia rozsady. Odmiany późniejsze owocują parę tygodni
później.
Jarmuż kędzierzawy
Mało popularne jest
wciąż warzywo zwane jarmużem. A jeśli gdzieś na działkach ktoś uprawia jarmuż to
jest to odmiana o nazwie Niski Zielony Kędzierzawy lub Średnio Zielony
Kędzierzawy.
Jarmuż uprawiany jest z rozsady w rozstawie 40x50 – 50 cm.
Odmiany niższe sadzimy gęściej. Zbiór następuje jesienią.
Jarmuż jest rośliną
kapustną, odporną na mróz. Może więc pozostawać w gruncie przez całą zimę, a my
na wiosnę możemy mieć pożywny i zdrowy przysmak. Jarmuż jest bardzo bogaty w
witaminy i składniki mineralne. Zawiera dużo witaminy A i C, a także B1, B2, E i
K.
Calabrese na działce
Brokuły powoli wchodzą
na nasze działki. Jest to roślina smaczna i odżywcza. Zawiera dużo witaminy C,
prowitaminy A, sole mineralne i węglowodany. Uprawa z reguły z rozsady, ale w
łagodnych warunkach odmiana Calabrese może być wysiewana do gruntu co parę
tygodni, co zapewnia ciągłość zbiorów przez dłuższy czas.
Warzywo wymaga
otwartego słonecznego stanowiska na glebie przepuszczalnej. Ma umiarkowane
wymagania nawozowe i pielęgnacyjne.
Poza odchwaszczanie, regularnym choć
niezbyt częstym podlewaniem brokuły nie wymagają specjalnych zabiegów. Jedynie
odmiana zielona zwana kalabryjską potrzebuje obfitego zasilania wodą.
Brukselka
Warzywo bogate w witaminę C i B,
prowitaminę A a ponadto spore zasoby wapnia, potasu, magnezu, żelaza,
węglowodanów i błonnika.
Brukselka uprawiana jest zazwyczaj jako poplon.
Wymaga stanowiska wolnego od chwastów i wszelkich resztek po poprzednich
uprawach.
Uprawa z rozsady. Odmiany karłowe sadzimy w rozstawie 60x60 cm, a
pozostałe rzadziej - 75x90 cm.
W okresie zawiązywania się główek, ścinamy
wierzchołek łodygi, co umożliwia wzrost rośliny, przyspiesza dojrzewanie i
zwiększa plon.