Rośliny
ozdobneNa początku miesiącaZdejmujemy ostatnie zimowe okrycia z
roślin wrażliwych na niskie temperatury i wiosenne przymrozki. Ściółkujemy
podłoże lub uzupełniamy jego braki zwłaszcza między roślinami
płytko
korzeniącymi się, jak azalie, różaneczniki, wrzosy i wrzośce.
Rozdrobnioną, przekompostowaną korę lub kompost rozrzucamy w celu zatrzymania
wilgoci i by zapobiec rozwijaniu się chwastów. Jeśli nie ruszyła jeszcze
wegetacja, możemy silnie przycinać kwitnące późnym latem budleje, róże,
hortensje i powojniki.
Możemy też wykonać jeszcze cięcie prześwietlające i
odmładzające drzew i krzewów ozdobnych.
Sadzimy i przesadzamy drzewa i krzewy
liściaste, a także rośliny żywopłotowe oraz kwitnące latem byliny. Robimy to do
momentu, zanim nie pojawią się pierwsze liście.
Przez cały
miesiąc
Zasilamy nawozami kwitnące w tym czasie ozdobne krzewy,
drzewka, byliny, wrzośce oraz rośliny cebulowe.
Możemy wykorzystać w tym celu
wieloskładnikowe nawozy mineralne, specjalne mieszanki nawozowe przeznaczone do
odpowiednich grup roślin lub przygotowany we własnym zakresie kompost.
Wykopujemy, dzielimy i przesadzamy kwitnące latem i jesienią byliny, np.:
ozdobne trawy, rojniki, funkie, rozchodniki, macierzanki, liliowce, rudbekie,
przymiotno ogrodowe, krwawniki, jesienne astry.
W ogrodzie wodnym usuwamy
m.in. stare liście oraz glony. Przycinamy następnie zeszłoroczne zaschnięte pędy
i liście roślin oraz dzielimy ekspansywne rośliny wodne i nadwodne. W tym czasie
możemy również sadzić już nowe rośliny, a gdy temperatura podniesie się powyżej
10°C możemy zacząć dokarmiać ryby.
Wysiewamy wprost do gruntu na miejsce
stałe nasiona roślin jednorocznych odpornych na chłody i wiosenne przymrozki,
jak np.: rudbekię owłosioną, smagliczkę nadmorską, ślazówkę letnią, ubiorki,
wilec purpurowy i jednoroczne złocienie, kosmosy maciejkę, chmiel japoński,
dimorfotekę.
Stopniowo hartujemy w tym okresie przygotowaną w pomieszczeniach
w lutym i marcu rozsadę roślin jednorocznych wrażliwych na wiosenne
przymrozki.
Kupujemy lub przesadzamy z rozsadnika na rabaty i do skrzynek
rośliny dwuletnie (bratki, niezapominajki, laki lub stokrotki). W okresie tym
zaczynamy regularnie kosić i nawozić trawniki.
Pod koniec
miesiąca
Dzielimy i sadzimy do donic przechowywane w pomieszczeniu
bulwy begonii bulwiastej i kłącza paciorecznika (wysadzimy je na rabaty dopiero
w drugiej połowie maja).
Zaczynamy wysadzać do gruntu bulwy mieczyków.
Sadzone w odstępach dwutygodniowych będą kwitły przez całe lato.
W sadzie
Na początku miesiąca
Początek sezonu wegetacyjnego to czas
na rozgarnianie kopczyków usypanych jesienią, celem ochrony przed mrozami
zimowymi. Po odgarnięciu ziemi warto dokładnie obejrzeć pień i sprawdzić, czy
nie ma uszkodzeń bądź zgorzeli. Jeśli je zauważymy, to powinniśmy jak
najszybciej wyciąć je, a rany zabezpieczyć Funabenem 03 PA. Na drzewach z
niebielonymi pniami mogą pojawić się pęknięcia kory powstałe w okresie zimy. Na
skutek ich silnego nagrzewania w ciągu dnia i chłodzenia nocą, możemy je ratować
przytwierdzając odstającą korę. Trzeba to wykonać na początku kwietnia, kiedy
tkanki odstającej kory są jeszcze żywe. Na całej długości pęknięcia, po obu jego
stronach, należy wbić małe gwoździe o dużych główkach, które zabezpieczą korę
przed odstawaniem. Podobną funkcję może pełnić plastykowy sznurek czy jakiś inny
materiał służący do zawiązywania. Jednak należy go zdjąć po zakończeniu sezonu
wegetacyjnego, żeby nie wrastał w tkankę pnia. Pozostawienie rany bez
zabezpieczenia powoduje dalsze odstawanie kory, a w skrajnych przypadkach drzewo
zamiera. Pogarsza się też jego stan zdrowotny. Spękania są drogami wejścia dla
grzybów powodujących choroby kory i drewna, które również wyniszczają drzewo. Po
ruszeniu wegetacji należy odkryć krzewy winorośli i jeżyny bezkolcowej, które
były zabezpieczone przed mrozami zimowymi. Pędy tych roślin rozkładamy na
rusztowaniu.
Początek wiosny to czas dokarmiania drzew. Wokół pni młodych
drzew dobrze jest rozłożyć obornik i przykryć go lekko glebą, aby uniknąć strat
azotu i spowodować lepszą mineralizację. Obornik nie powinien dotykać pnia. Do
ściółkowania można również zastosować kompost. U starszych drzew dajemy pierwszą
dawkę nawozu azotowego, który jest potrzebny do prawidłowego wzrostu. Zanim
przystąpimy do nawożenia czy ściółkowania, spulchnijmy
glebę wokół drzewa,
niszcząc skorupę pozostałą po zimie, co ułatwi roślinie korzystanie z wody i
nawozów stosowanych w sezonie wegetacyjnym.
Krzewy borówki należy ściółkować
wiórami z drzew iglastych lub trocinami. Taki rodzaj ściółki pozwoli na
utrzymanie właściwego, niskiego pH gleby, co wpłynie korzystnie na wzrost
krzewów i uzyskiwane plony.
W drugiej połowie
miesiącaMożemy przystąpić do oczyszczania plantacji truskawek.
Następnie możemy rozłożyć ściółkę ze słomy, która ograniczy wzrost chwastów,
polepszy warunki wilgotnościowe, a w okresie zbiorów będzie możliwe zbieranie
truskawek czystych, bez ziemi. Ściółka wpłynie także korzystnie na zdrowotność
owoców, gdyż będzie możliwe szybsze osuszanie po opadach. W takich warunkach
grzyby powodujące gnicie owoców truskawki będą rozwijały się mniej
intensywnie.
Pod koniec miesiącaPo kwitnieniu można
rozpocząć cięcie drzew brzoskwini. W tym czasie dosyć silnie skracamy
jednoroczne pędy, pozostawiając 6-8 oczek. Wycinamy zbędne konary oraz te z
silnymi uszkodzeniami, spowodowanymi przez choroby.
Przez cały
miesiącMożemy przeszczepiać drzewa, pod warunkiem że dysponujemy
zrazami. Pamiętajmy że przeszczepianie powinniśmy rozłożyć na 2-3
lata.
W warzywnikuNa początku miesiąca
Już na dobre przygotowuje się glebę
do siewów. Wytyczone grządki pod warzywa najpierw lekko grabimy, by przerwać
parowanie wody. Potem spulchniamy je, lekko przekopując ziemię i
dokładnie
wyrównujemy powierzchnię. Sieje się już wczesne warzywa, przedplonowe: groch,
bób, rzodkiewkę, szpinak, koper, rzeżuchę, rzodkiew, nasiona cebuli. Koper,
rzeżuchę i rzodkiewkę wysiewamy sukcesywnie, co np. 10 dni, co ma zapewnić
ciągłość zbioru i racjonalne zagospodarowanie miejsca w warzywniku. W tym samym
czasie wysiewamy też pietruszkę, marchew, sałatę łodygową (głąbiki krakowskie),
skorzonerę, pasternak. Trzeba posadzić ząbki czosnku jarego i cebulę z dymki, a
także "ząbki" cebuli szalotki. Można też posadzić szczypiorek i cebulę
siedmiolatkę.
Na przygotowanym wcześniej rozsadniku wysiewa się
średniowczesne i średniopóźne kapusty (biała, czerwona, włoska), kalarepę na
letni zbiór, sałatę kruchą (odmiany letnie) i brokuły na zbiór w sierpniu. Jeśli
na działce po raz pierwszy zaczynamy uprawiać cebulę siedmiolatkę, szczypiorek
czy szparagi, ich nasiona wysiewamy na rozsadniku.
W pierwszej
połowie miesiącaDo połowy miesiąca trzeba wysadzić do gruntu
rozsadę wczesnych odmian kapusty, kalarepy, brokułu. Często warzywa te uprawiane
są współrzędnie z sałatą masłową lub kruchą albo rzymską. Rozsadę sałat sadzi
się w międzyrzędzia warzyw kapustowatych. W tym czasie zwykle jest już gotowa
rozsada pora na wczesny zbiór.
Rośliny sadzimy po 2-3 szt. w jednym punkcie
(także współrzędnie lub na przemian z sałatą). Trzeba pamiętać, by sadzone
rozsady były zahartowane. Obsadzone czy obsiane grządki, a także rozsadnik
okrywa się włókniną lub folią perforowaną, a czasem zakłada się niskie tunele
foliowe.
W drugiej połowie miesiącaMożna już wysiewać
buraka ćwikłowego na wczesny zbiór pęczkowy z liśćmi, także buraka liściowego,
rukolę, kolejne partie nasion rzodkiewki i kopru.
Około połowy miesiąca
pikuje się siewki warzyw psiankowatych (papryka, pomidor, oberżyna), a także
siewki niektórych ziół, których nasiona były wysiane w marcu. W trzeciej
dekadzie kwietnia można już produkować rozsadę warzyw dyniowatych (ogórek,
kabaczek, dynia olbrzymia, cukinia, patison, kawon, melon, kiwano, dynia
makaronowa). Do doniczek z substratem torfowym (o średnicy około 10 cm) wysiewa
się po dwa nasiona.
W końcu miesiącaNiekiedy sadzi się
już rozsadę pomidorów pod osłony wysokie. Stosuje się wtedy uprawę w
pierścieniach z substratem torfowym (wyższa temperatura podłoża). W razie
nieprzewidzianych spadków temperatur rośliny należy dodatkowo okryć na kilka dni
podwójną warstwą włókniny polipropylenowej.
Ochrona
Na początku miesiąca
Początek kwietnia jest okresem
wylęgania się z jaj różnych gatunków mszyc występujących zarówno na warzywach
jak i na drzewach i krzewach - zarówno owocowych, jak i ozdobnych. Mimo że mszyc
jest niewiele, to nie należy bagatelizować wytwarzania pierwszych kolonii, które
w sprzyjających warunkach pogodowych mogą się wkrótce stać początkiem prawdziwej
"epidemii". W przypadku zauważenia pierwszych kolonii lub licznych pojedynczych
mszyc na liściach, należy zastosować jeden z selektywnych preparatów
mszycobójczych np. Pirimor. Ten sam preparat należy zastosować do zwalczania
ochojników - mszyc, które w kwietniu rozpoczynają żerowanie na igłach świerków i
modrzewi.
Przez cały miesiącNa liściach, niewielkich
jeszcze roślin grochu i bobu, pojawić się mogą półkoliste ,,zatokowate" wyżerki,
powstające w wyniku żerowania oprzędzików - niewielkich (ok. 4 mm) chrząszczy z
rodziny ryjkowcowatych.
Trudno je zauważyć w ciągu dnia, ponieważ żerują po
zmroku, lub nocą, a w ciągu dnia pozostają w ukryciu pomiędzy stulonymi listkami
wymienionych roślin, lub pod grudkami ziemi u ich podstawy w pobliżu
łodygi.
Żerowanie oprzędzików nie jest najczęściej groźne dla grochu, a tym
bardziej dla bobu, wytwarzającego znacznie większe liście. Mimo licznej
obecności wyżerek na liściach, w późniejszym okresie groch i bób wyrównują te
ubytki poprzez rozwój kolejnych liści, które już nie są w takim stopniu
uszkadzane. Żerowanie oprzędzików kończy się w pierwszej połowie maja. Na
gałęziach gruszy zauważyć możemy zaschnięte pąki, w których wnętrzu
można
dostrzec larwę, a w późniejszym okresie poczwarkę kwieciaka gruszowca.
Takich pąków nie należy pozostawiać na drzewie, lecz jak najszybciej usunąć "nie
dając kwieciakowi szans" na zakończenie rozwoju. W warunkach działkowych ten
sposób zwalczania kwieciaka gruszowca należy uznać za najbardziej skuteczny.
Równie skuteczne jest systematyczne usuwanie pąków czarnej porzeczki
zaatakowanych przez wielkopąkowca porzeczkowego, które w kwietniu wyraźnie
nabrzmiewają i są łatwe do odróżnienia od zdrowych. Jeżeli jest ich dużo, to
należy usuną porażony pęd, jeżeli jednak zaatakowany został cały krzew, to
należy pomyśleć , o jego zamianie na zdrowy.
Na gruszy zauważyć także można
powyginane liście, które nie rozwijają się, a po I pewnym czasie czernieją. Jest
to wynik żerowania miodówki gruszowej czerwonawej, przylatującej na grusze z
drzew iglastych.
Wyrastające, młode liście jabłoni mogą przyjmować
pastorałowaty wygląd, a na ich powierzchni może się pojawić biały, mączysty
nalot. To znak, że liście zaatakował mączniak jabłoni - grzyb, zimujący na
drzewie we wnętrzu pąków. Najłatwiejszym sposobem przerwania rozwoju tej choroby
jest ręczne usunięcie porażonych liści. Zabieg ten daje na działce lepsze wyniki
od chemicznej ochrony i jest zupełnie wystarczający w ogarnianiu
choroby.